Fysik
Fysik Haster.
17. februar 2003 af
SP anonym (Slettet)
Hej, Hej :)
I et bestemt stof kan fotoner med bølgelængden 300 nm excitere elektroner fra grundtilstanden til et højere energiniveau A. Stoffet udsender synligt lys, når elektronerne overgår til det lavere energini-veau B, som ligger 0,216*10-18 J over grundtilstanden.
Jeg skal så bestemme bølgelængden af det lys, som udsendes ved overgangen fra energiniveau A til energiniveau B.
Har forsøgt at beregne det men får bølgelængden til 300nm, altså det samme som fotonerne havde.
Derfor vil jeg gerne vide om det umiddelbart kan passe. Har en fornemmel af jeg har regnet i ring. Ville være rart med lidt hjælp.
mvh Jeppe
I et bestemt stof kan fotoner med bølgelængden 300 nm excitere elektroner fra grundtilstanden til et højere energiniveau A. Stoffet udsender synligt lys, når elektronerne overgår til det lavere energini-veau B, som ligger 0,216*10-18 J over grundtilstanden.
Jeg skal så bestemme bølgelængden af det lys, som udsendes ved overgangen fra energiniveau A til energiniveau B.
Har forsøgt at beregne det men får bølgelængden til 300nm, altså det samme som fotonerne havde.
Derfor vil jeg gerne vide om det umiddelbart kan passe. Har en fornemmel af jeg har regnet i ring. Ville være rart med lidt hjælp.
mvh Jeppe
Svar #1
17. februar 2003 af MarieBS (Slettet)
Hm... Jeg synes det lyder ret rimeligt, men det var dog en mærkelig opgave.
Så vidt jeg husker, er det generelt sådan, at stoffer kan udsende fotoner med samme bølgelænge som dem de absorberer.
Så vidt jeg husker, er det generelt sådan, at stoffer kan udsende fotoner med samme bølgelænge som dem de absorberer.
Svar #4
19. februar 2003 af Anja (Slettet)
Synligt lys ligger mellem 430nm - 750nm.
Vi kender Eb(energiniveau B)=216E-21 (det samme som 0,216*10^(-18))
Vi kender formlen E=h*f omskrives til E=(h*c)/lambda, h=Plancks konstant=6,63E-34 [J*s]og c=lysetshastighed=3E8 [m/s]
med denne finder vi Ea=663E-21 [J] ved som angivet 300E-9 [m]
så langt så godt ....
Nu skal vi bestemme bølgelængden af det lys, som udsendes ved overgangen fra Ea til Eb.
Delta E = Ea - Eb = 447E-21 [J]
lambda=(h*c)/(Delta E)=E=(6,63E-34 [J*s]* 3E8 [m/s])/(447E-21 [J])=445 [nm]
445 [nm] svarer til lilla i det synlige spektra
Håber dette kan hjælpe, spørg endelig hvis der er noget du ikke forstod....
Vi kender Eb(energiniveau B)=216E-21 (det samme som 0,216*10^(-18))
Vi kender formlen E=h*f omskrives til E=(h*c)/lambda, h=Plancks konstant=6,63E-34 [J*s]og c=lysetshastighed=3E8 [m/s]
med denne finder vi Ea=663E-21 [J] ved som angivet 300E-9 [m]
så langt så godt ....
Nu skal vi bestemme bølgelængden af det lys, som udsendes ved overgangen fra Ea til Eb.
Delta E = Ea - Eb = 447E-21 [J]
lambda=(h*c)/(Delta E)=E=(6,63E-34 [J*s]* 3E8 [m/s])/(447E-21 [J])=445 [nm]
445 [nm] svarer til lilla i det synlige spektra
Håber dette kan hjælpe, spørg endelig hvis der er noget du ikke forstod....
Svar #5
19. februar 2003 af Anja (Slettet)
lige en lille rettelse
lambda=(h*c)/(Delta E)=(6,63E-34 [J*s]* 3E8 [m/s])/(447E-21 [J])=445 [nm]
(der indgik et ekstra E)
lambda=(h*c)/(Delta E)=(6,63E-34 [J*s]* 3E8 [m/s])/(447E-21 [J])=445 [nm]
(der indgik et ekstra E)
Skriv et svar til: Fysik Haster.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
