Kemi
Pufferligning, pH=pKs
15. december 2007 af
Muomuo (Slettet)
Hej,
Jeg titrerer en sur opløsning med NaOH. Jeg har fået det forklaret før, men hvordan er det lige, at jeg forklarer, at pH=pKs når log([In-/HIn]) = 0 ?
Det er noget med, at når halvdelen af syren er væk, så vil brøken være 1, og derved vil log til brøken være 0.
Men hvorfor er det netop halvdelen af syren, der skal være væk? Min logik siger, at brøken kun kan give 1 ved ækvivalenspunktet, da koncentrationerne her er ens.
Jeg titrerer en sur opløsning med NaOH. Jeg har fået det forklaret før, men hvordan er det lige, at jeg forklarer, at pH=pKs når log([In-/HIn]) = 0 ?
Det er noget med, at når halvdelen af syren er væk, så vil brøken være 1, og derved vil log til brøken være 0.
Men hvorfor er det netop halvdelen af syren, der skal være væk? Min logik siger, at brøken kun kan give 1 ved ækvivalenspunktet, da koncentrationerne her er ens.
Svar #1
15. december 2007 af HendesO (Slettet)
Når du titrerer så er det en syre du starter med at have, og når titreringen løber går stoffet hen til at være basisk.
der er vel ikke så meget andet at sige end når ækvivalenspunkter er nået så er pH=pKs, og i og med de er det, så giver brøken 1 og log(1)=0.
der er vel ikke så meget andet at sige end når ækvivalenspunkter er nået så er pH=pKs, og i og med de er det, så giver brøken 1 og log(1)=0.
Svar #2
16. december 2007 af Muomuo (Slettet)
Jamen jeg læser mig frem til, at pKs = halvdelen af ækvivalenspunktets pH-værdi?
Det er også hvad jeg fik af vide af min lærer. Det er jeg ret sikker på gør sig gældende, men kan bare ikke huske argumentationen med, at brøken blev 1 og derved blev log til brøken 0 og jeg var efterlad med pH = pKs
Det er også hvad jeg fik af vide af min lærer. Det er jeg ret sikker på gør sig gældende, men kan bare ikke huske argumentationen med, at brøken blev 1 og derved blev log til brøken 0 og jeg var efterlad med pH = pKs
Svar #3
17. december 2007 af mathon
koncentration:
.................HIn <--> H^(+) + In^(-)
start............Cs............0............0
ligevægt:.(1-a)Cs.....a*Cs.....a*Cs
pH = pKs + log(Cb/Cs)
pH = pKs + log(a*Cs/((1-a)Cs))
pH = pKs + log(a/(1-a))
for a = 0,5 fås
pH = pKs + log(0,5/(1-0,5))
pH = pKs + log(0,5/0,5)
pH = pKs + log(1)
pH = pKs + 0
pH = pKs
.................HIn <--> H^(+) + In^(-)
start............Cs............0............0
ligevægt:.(1-a)Cs.....a*Cs.....a*Cs
pH = pKs + log(Cb/Cs)
pH = pKs + log(a*Cs/((1-a)Cs))
pH = pKs + log(a/(1-a))
for a = 0,5 fås
pH = pKs + log(0,5/(1-0,5))
pH = pKs + log(0,5/0,5)
pH = pKs + log(1)
pH = pKs + 0
pH = pKs
Skriv et svar til: Pufferligning, pH=pKs
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
