Matematik

Kvotientrække

16. december 2007 af Molle (Slettet)
THC nedbrydes eksponentielt i kroppen, halveringstiden er 4 døgn.
En person indtager 20 mg THC m. 8 dages mellemrum. Opskriv et udtryk for mængden lige efter indtagelsen 1. gang, 2.gang, 3.gang, ... n-gang.
Vis at mængden af stoffet i blodet lige efter indtagelse er lig med summen af en kvotientrække.

Kan nogen hjælpe mig igennem denne her? Jeg er helt på bar bund.

Svar #1
16. december 2007 af Molle (Slettet)

Okay, her er, hvad jeg har fundet ud af.
Halveringstid = 4 døgn, 8 døgn => 1/4 m_0 (startmængden)

Således gælder, at få hvert indtagelse, vil der være 1/4 tilbage af den foregående mængde
20, 20*1/4, 20*(1/4)², 20*(1/4)³, ..., 20*(1/4)^(n-1)

dette er en kvotientrække på formen
a, aq, aq², aq³, aq^n-1

Summen af de n første elementer vil udgøre mængden af THC i kroppen efter indtagelse n'te gang.

s_n = 20 + 20*1/4 + 20*(1/4)² + 20*(1/4)³

Således kan jeg fortsætte til
s_n = a*(1-q^n)/(1-q), hvor a = 20 og q = 1/4

Men jeg forstår ikke, hvorfor jeg først skal opstille et udtryk og derefter vise, der er tale om en kvotientrække. Er mine argumenter ok? Kan noget formuleres tydeligere..?

Brugbart svar (0)

Svar #2
16. december 2007 af peter lind

Din beregninger er helt korrekte. Du har bare ikke medregnet at der også indtages noget. Ved starten indtager du 20mgEfter 8 dage er der 1/4 af dette tilbage. Der bliver derefter tilført 20 mg. Efter indtagelsen af dette har du 20*/4 + 20 = 20*5/4 mg. Efter ydeligere 8 dage er dette faldet med en fjerdel så der nu er 20*5/16 mg i kroppen Desuden bliver der tilført 20 mg. Efter indtagelsen af dette er der 20+20*5/16 i kroppen.

Svar #3
16. december 2007 af Molle (Slettet)

Men får jeg ikke det med, når jeg lægger hvert element sammen?

Svar #4
16. december 2007 af Molle (Slettet)

For det ser da ud til at være medregnet når sumformlerne benyttes...

Skriv et svar til: Kvotientrække

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.