Matematik
Det karakteristiske polynomium - bevis
18. december 2007 af
Dream (Slettet)
Hvis A er en matrix med egenvektoren v og egenværdien L, ved vi:
Av = Lv
Av-LIv = 0 (hvor I er enhedsmatricen)
(A-LI)v = 0
Vi skal komme frem til:
det(Av-LI) = 0
Vi skal altså vise, at (A-LI) IKKE er invertibel (har en invers matrix). (Hvis (A-LI) ER invertibel har den en determinant forskellig fra 0)
Jeg har antaget, at (A-LI) ER invertibel. Så ville vi få, hvis vi ganger med (A-LI)^(-1):
v = (A-LI)^(-1)*0
Og lige meget hvad, man ganger med 0, får man 0. Vi ved, at vores egenvektor ikke må være 0. Derfor kan vi konkludere, at (Av-LI) ikke er invertibel, og dens determinant er derfor lig 0.
Problemet er, at jeg har fået at vide, at jeg skal bruge produktreglen for determinanter:
1) det(A*B)=det(A)*det(B)
eller (omskrevet, hvis B = A^(-1))
2) det(A^(-1))=1/det(A)
Ved 1) ved vi, at hvis det(A) ikke = 0 og det(B) ikke = 0, så er det(A*B) ikke = 0.
Hvordan får jeg det ind i beviset??
På forhånd tak
Av = Lv
Av-LIv = 0 (hvor I er enhedsmatricen)
(A-LI)v = 0
Vi skal komme frem til:
det(Av-LI) = 0
Vi skal altså vise, at (A-LI) IKKE er invertibel (har en invers matrix). (Hvis (A-LI) ER invertibel har den en determinant forskellig fra 0)
Jeg har antaget, at (A-LI) ER invertibel. Så ville vi få, hvis vi ganger med (A-LI)^(-1):
v = (A-LI)^(-1)*0
Og lige meget hvad, man ganger med 0, får man 0. Vi ved, at vores egenvektor ikke må være 0. Derfor kan vi konkludere, at (Av-LI) ikke er invertibel, og dens determinant er derfor lig 0.
Problemet er, at jeg har fået at vide, at jeg skal bruge produktreglen for determinanter:
1) det(A*B)=det(A)*det(B)
eller (omskrevet, hvis B = A^(-1))
2) det(A^(-1))=1/det(A)
Ved 1) ved vi, at hvis det(A) ikke = 0 og det(B) ikke = 0, så er det(A*B) ikke = 0.
Hvordan får jeg det ind i beviset??
På forhånd tak
Skriv et svar til: Det karakteristiske polynomium - bevis
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
