Fysik

9 V batteri.

20. december 2007 af Feta_philip (Slettet)
Hej..

Jeg sidder her med mit SRP, hvor jeg skal bestemme energiindholdet i et 9V batteri, samt polspændingen som funktion af tiden. Jeg har lavet nogle målinger på både genopladeligt og almindeligt batteri, hvor jeg fik nogle fine grafer med spændningen som funktion af tiden.
Mit problem er nu, hvordan bestemmer jeg disse ting, ud fra de grafer? jeg kender start-spændingen som jo er 9V, og jeg kender I=170 mAh (hvad gør jeg med det der pr. time?)
og ud fra graferne kan jeg finde ud af ved hvilken tid batteriet er fuldstændig afladt. og hvornår stopper et almindeligt batteri med at virke?

Håber der er nogen der kan hjælpe, hvis ikke, så bare med noget af det:)
Tusind tak
Hilsen Philip

Svar #1
20. december 2007 af Feta_philip (Slettet)

slet ikke nogen der ved noget om det?
er der så nogen der ved, ved hvilken spændinge et almindeligt batteri er fladt?

Brugbart svar (0)

Svar #2
20. december 2007 af kleif

170 mAh : hvis du belaster den med konstant 170mA, så kan det holde i en time.

Du har vel nogle tal på, hvor mange ampere du trak ud af batteriet, da du lavede dine grafer?... så kan du jo regne dig frem til det punkt, hvor batteriet ikke har mere at give af.

En helt anden ting, så forstår jeg ikke hvorfor dit forsøg ikke fortsatte, til batteriet var fladt. Så kunne du jo netop eftervise dette tidspunkt.

Svar #3
20. december 2007 af Feta_philip (Slettet)

jo, det gjorde det også, men er ikke sikker på at et batteri med en spændning på 1 V kan trække noget, så det må jo stoppe med at virke på et tidspunkt, hvor spændningen er for lille, til at trække appetratet.

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. december 2007 af kleif

Er meningen med et batteri, netop ikke at den skal holde sin spænding kontant så længe den kan?

Spændingen falder vel ikke linieært, den har vel et knæk-punkt hvor den knækker? Og det er vel hvor den knækker, den "stopper med at virke" - som du skriver.

Brugbart svar (0)

Svar #5
20. december 2007 af kleif

Jeg googlede lidt, her er der 2 grafer for 9 volts batterier:

http://www.powerstream.com/z/9V-capacity.png

http://www.powerstream.com/z/9v-100ma-discharge-tests.png

Som du kan se, har falder spæningen en lille smule i operationstiden, men pluselig kommer der et knæk, det er her batteriet "stopper med at virke".

Svar #6
20. december 2007 af Feta_philip (Slettet)

er der så nogen der kan beskrive hvad et batteris indre resistor er, og hvordan det kan regnes ud eller findes?

Brugbart svar (0)

Svar #7
20. december 2007 af kleif

Der findes en fin fremgangsmåde her:
http://www.ags.dk/fy/KP/pdf/batt.pdf

Svar #8
20. december 2007 af Feta_philip (Slettet)

men meningen er at jeg skal bestemme polspændingen, og til det skal jeg bruge batteriets indre resistor

Brugbart svar (0)

Svar #9
20. december 2007 af kleif

Ja, batteriets indre modstand/resistor er batteriets egen modstand, mellem batteriets spændingskilde og polerne. Har du tegnet et kredsløbsdiagram over batteriet? Der skulle gerne være en inde modstand seriel med spændingskilden.

Det er forklaret godt her:
http://iis-old.nakskov-gym.dk/fysik/la/elektricitet_webmappe/el_stroem_4.htm

Prøv at læse det igennem, og er der noget du ikke forstår, så må du jo spørge igen.

Svar #10
20. december 2007 af Feta_philip (Slettet)

vil det sige at man slet ikke skal bruge den indre resistor, til at regne polspændingen ud?, da der står Up=Uo-Ri*I=Ry*I.
Er det bare den jeg skal bruge til at regne polspændingen ud? jeg skal nemlig lave en graf med polspændingen som funktion af tiden..

Svar #11
20. december 2007 af Feta_philip (Slettet)

Eller kan jeg bare lave en U/I-graf, hvor jeg finder den indre resistor, og bruger derefter Up=Uo-Ri*I?

Brugbart svar (0)

Svar #12
20. december 2007 af kleif

#10
Ja, fordi polspændingen er netop spændingen over den ydre modstand/kredsløb.

Svar #13
20. december 2007 af Feta_philip (Slettet)

ok, mange tak for hjælpen, så behøver jeg jo slet ikke den indre modstand eller hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #14
21. december 2007 af kleif

Det kommer jo an på hvilke oplysninger du har. Hvis du har den ydre modstand og hvilespændingen, så nej, så behøver du ikke den indre. Men jeg tvivler på du har hvilkespændingen?

Brugbart svar (0)

Svar #15
21. december 2007 af kleif

*hvilespændingen

Svar #16
21. december 2007 af Feta_philip (Slettet)

er hvilespændingen ikke bare 9V for et 9 voltsbatteri, når jeg har lavet en måling hvor første måling var 9 V?

Brugbart svar (0)

Svar #17
21. december 2007 af kleif

Nej, fordi du kan ikke måle hvilespændingen. Det er polspændingen du har målt.

Svar #18
21. december 2007 af Feta_philip (Slettet)

ok, mange tak.. så bruger jeg bare den med Up=I*Ry

Svar #19
21. december 2007 af Feta_philip (Slettet)

jeg har nu regnet det ud,og ser at det giver nøjagtig det samme som spændingen, som jeg har målt i starten?

Svar #20
21. december 2007 af Feta_philip (Slettet)

kan det passe?

Forrige 1 2 Næste

Der er 28 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.