Matematik
Bestem a?
04. januar 2008 af
blondin9000 (Slettet)
Nogen der kan give mig et hint til hvordan jeg bestemmer a ud fra følgende oplysninger?
4y = 4x + a er tangent til grafen for f(x) = Kvadratroden af x
4y = 4x + a er tangent til grafen for f(x) = Kvadratroden af x
Svar #1
04. januar 2008 af tal-pædagog (Slettet)
Du omskriver udtrykket til linjens ligning:
y = x + a/4
Derved ser du, at linjens hældning, og dermed tangenthældningen, er 1, da koefficienten til x er 1.
Du ved altså, at linjen er tangent til grafen for f(x) i det punkt, x0, hvor f'(x0)=1. Du ved endvidere, at f(x) = sqrt(x), og ved differentiering får du så, at f'(x) = 1/(2*sqrt(x)), hvilket giver dig, at:
f'(x0) = 1 = 1/(2*sqrt(x0))
Nu bestemmes x0 og derpå ligningen for tangenten til f(x) i x0. Når du har opstillet den ligning, kan du aflæse a/4 som konstantleddet i linjens ligning. Dette ganger du med 4, så får du a. Du må gerne spørge efter flere detaljer, nu har jeg skitseret fremgangsmåden.
y = x + a/4
Derved ser du, at linjens hældning, og dermed tangenthældningen, er 1, da koefficienten til x er 1.
Du ved altså, at linjen er tangent til grafen for f(x) i det punkt, x0, hvor f'(x0)=1. Du ved endvidere, at f(x) = sqrt(x), og ved differentiering får du så, at f'(x) = 1/(2*sqrt(x)), hvilket giver dig, at:
f'(x0) = 1 = 1/(2*sqrt(x0))
Nu bestemmes x0 og derpå ligningen for tangenten til f(x) i x0. Når du har opstillet den ligning, kan du aflæse a/4 som konstantleddet i linjens ligning. Dette ganger du med 4, så får du a. Du må gerne spørge efter flere detaljer, nu har jeg skitseret fremgangsmåden.
Svar #2
05. januar 2008 af tal-pædagog (Slettet)
xo = 1/4 er korrekt
Nu har du x-koordinaten til det punkt, hvor linjen skærer grafen. Tangentens ligning fås vha. en formel, du har et sted, der siger noget i stil med:
Tangenten til grafen for en funktion f(x) i punktet x0 er givet ved:
y = f'(x0)x+b, hvor b=f(x0)-f'(x0)*x0
Ved at indsætte f(x0) = sqrt(1/4) = ½ og f'(x0) = 1 og x0 = 1/4 giver dette, når det er reduceret helt:
y = x - 1/4
som altså er tangentens ligning. Hvis den oprindelige ligning, som jeg omskrev til y = x + a/4 skal være ligning for samme linje, må der altså gælde:
y = x - 1/4 = x + a/4
<=> (træk x fra)
-1/4 = a/4
<=> (gang med 4)
a = -1
Nu har du x-koordinaten til det punkt, hvor linjen skærer grafen. Tangentens ligning fås vha. en formel, du har et sted, der siger noget i stil med:
Tangenten til grafen for en funktion f(x) i punktet x0 er givet ved:
y = f'(x0)x+b, hvor b=f(x0)-f'(x0)*x0
Ved at indsætte f(x0) = sqrt(1/4) = ½ og f'(x0) = 1 og x0 = 1/4 giver dette, når det er reduceret helt:
y = x - 1/4
som altså er tangentens ligning. Hvis den oprindelige ligning, som jeg omskrev til y = x + a/4 skal være ligning for samme linje, må der altså gælde:
y = x - 1/4 = x + a/4
<=> (træk x fra)
-1/4 = a/4
<=> (gang med 4)
a = -1
Skriv et svar til: Bestem a?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
