Kemi
Puffersystem
13. januar 2008 af
piip (Slettet)
Hej. :)
Jeg har lidt svært ved at forstå disse tre opg.
Hvad skal jeg gøre? Håber i kan hjælpe.
En pufferopløsning fremstilles ved opløse 0,84 g NaHCO3 og 0,53 g Na2CO3 i vand, således at opløsningens samlede rumfang er 100 mL.
Jeg skal nu beregne pH i opløsningen, hvordan gør jeg?
Anden opgave:
Jeg skal find ud af hvad pH bliver, hvis stofferne i stedet opløses i så meget vand, at opløsningens rumfang bliver 200 mL.?
På forhånd mange tak.
Piip
Jeg har lidt svært ved at forstå disse tre opg.
Hvad skal jeg gøre? Håber i kan hjælpe.
En pufferopløsning fremstilles ved opløse 0,84 g NaHCO3 og 0,53 g Na2CO3 i vand, således at opløsningens samlede rumfang er 100 mL.
Jeg skal nu beregne pH i opløsningen, hvordan gør jeg?
Anden opgave:
Jeg skal find ud af hvad pH bliver, hvis stofferne i stedet opløses i så meget vand, at opløsningens rumfang bliver 200 mL.?
På forhånd mange tak.
Piip
Svar #3
13. januar 2008 af sapiens (Slettet)
jeg giver dig et hint til den første opg., så må du selv prøve at løse dem.
udregn n(NaHCO3) og n(Na2CO3) udfra masserne. slå pKs op for syren, CO3^2- og brug pufferligningen: pH = pKs + log nB/nS hvor B er base og S er syren.
den næste opgave kræver, at du tænker lidt - så undgår du nemlig at regne :)
udregn n(NaHCO3) og n(Na2CO3) udfra masserne. slå pKs op for syren, CO3^2- og brug pufferligningen: pH = pKs + log nB/nS hvor B er base og S er syren.
den næste opgave kræver, at du tænker lidt - så undgår du nemlig at regne :)
Svar #4
13. januar 2008 af mathon
egentlig pH = pKs + log([B]/[S]) = pKs + log(((nB)/V)/((nS)/V))
pH = pKs + log(nB/nS) hvor B er base og S er syren (da rumfanget er fælles)
M(NaHCO3) = 84 g/mol
M(Na2CO3) = 106 g/mol
0,84 g NaHCO3 udgør: (0,84 g)/(84 g/mol) = 0,01 mol
NaHCO3 --> Na^(+) + HCO3^(-), hvoraf kan læses:
1 mol NaHCO3 ækvivalerer 1 mol HCO3^(-)
0,01 mol NaHCO3 ækvivalerer 0,01 mol HCO3^(-), hvorfor
nS = 0,01 mol
0,53 g Na2CO3 udgør: (0,53 g)/(106 g/mol) = 0,005 mol
Na2CO3 --> 2Na^(+) + CO3^(2-), hvoraf kan læses:
1 mol Na2CO3 ækvivalerer 1 mol CO3^(2-)
0,005 mol Na2CO3 ækvivalerer 0,005 mol CO3^(2-), hvorfor
nB = 0,005 mol
pKs(HCO3^(-)) = 10,4
pH = 10,4 + log((0,005 mol)/(0,01 mol)) = 10,4 + log(0,005/0,01)......
pH = pKs + log(nB/nS) hvor B er base og S er syren (da rumfanget er fælles)
M(NaHCO3) = 84 g/mol
M(Na2CO3) = 106 g/mol
0,84 g NaHCO3 udgør: (0,84 g)/(84 g/mol) = 0,01 mol
NaHCO3 --> Na^(+) + HCO3^(-), hvoraf kan læses:
1 mol NaHCO3 ækvivalerer 1 mol HCO3^(-)
0,01 mol NaHCO3 ækvivalerer 0,01 mol HCO3^(-), hvorfor
nS = 0,01 mol
0,53 g Na2CO3 udgør: (0,53 g)/(106 g/mol) = 0,005 mol
Na2CO3 --> 2Na^(+) + CO3^(2-), hvoraf kan læses:
1 mol Na2CO3 ækvivalerer 1 mol CO3^(2-)
0,005 mol Na2CO3 ækvivalerer 0,005 mol CO3^(2-), hvorfor
nB = 0,005 mol
pKs(HCO3^(-)) = 10,4
pH = 10,4 + log((0,005 mol)/(0,01 mol)) = 10,4 + log(0,005/0,01)......
Skriv et svar til: Puffersystem
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
