Kemi
nitrogenoxid
14. januar 2008 af
Pælle (Slettet)
Jeg har følgende reaktionsskema:
Cu (s) + NO3- (aq) --> Cu2+ (aq) + NO (g)
Der afvejes 3,32 g kobberspåner, som kommes i en konisk koble med siderør. Fra en skilletragt dryppes der overskud af salpetersyre ned på kobberspånerne. når al atmosfærisk luft er drevet ud af koblen, ledes det rene nitrogenoxis ind i den tom beholder med volumenet 500 ml. Efter at nitrogenoxidet er blevet opsamlet, lukkes beholderen. Temperaruren i beholderen måles til 28 grader C og trykket til 0,901 bar.
Spørgsmål:
Hvor mange procent af den teoretiske mulige mængde nitrogenoxid er blevet opsamlet i beholderen?
På forhånd tak =)
Cu (s) + NO3- (aq) --> Cu2+ (aq) + NO (g)
Der afvejes 3,32 g kobberspåner, som kommes i en konisk koble med siderør. Fra en skilletragt dryppes der overskud af salpetersyre ned på kobberspånerne. når al atmosfærisk luft er drevet ud af koblen, ledes det rene nitrogenoxis ind i den tom beholder med volumenet 500 ml. Efter at nitrogenoxidet er blevet opsamlet, lukkes beholderen. Temperaruren i beholderen måles til 28 grader C og trykket til 0,901 bar.
Spørgsmål:
Hvor mange procent af den teoretiske mulige mængde nitrogenoxid er blevet opsamlet i beholderen?
På forhånd tak =)
Svar #1
19. januar 2008 af niras (Slettet)
Man må gå ud fra at tom beholder = vakuum?
I så fald kan du udregne mængden af NO i kolben ved hjælp af idealgasligningen:
PV = nRT <=> n = PV/RT (mol = tryk * volumen / gaskonstanten * temperaturen)
Husk at bruge de rigtige enheder!
Da Cu(II) og NO bliver dannet i forholdet 1:1 har du med det samme mængden af Cu(II), og så er det lige ud ad landevejen :-)
I så fald kan du udregne mængden af NO i kolben ved hjælp af idealgasligningen:
PV = nRT <=> n = PV/RT (mol = tryk * volumen / gaskonstanten * temperaturen)
Husk at bruge de rigtige enheder!
Da Cu(II) og NO bliver dannet i forholdet 1:1 har du med det samme mængden af Cu(II), og så er det lige ud ad landevejen :-)
Skriv et svar til: nitrogenoxid
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
