Fysik

Tryk

15. januar 2008 af equinoxe (Slettet)
Hej

Hvis jeg har en tryktank på 1.5 liter, og jeg fylder denne med gas, op til 1 bar, og der er 1 bar udenfor tanken, fylder gassen så ikke 1.5 liter? (der ses bort fra temperatur)

Og hvis jeg så fylder 2 bars tryk i tanken på 1,5 liter, kan man så "tappe" 3 liter gas?

Eller hvordan hænger dette sammen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2008 af Michaelosm (Slettet)

Du kan se på det på den her måde. Trykket og volumen er omvendt proportionale, så hvis antallet af molekyler og temperaturen er konstant er P*V=k. P=tryk, V=Volumen, k=konstant.

Selvfølgelig fylder gassen det samme hvis trykket er det samme. Det betyder ikke noget om gassen er inde i beholderen ved 1 bar eller udenfor ved 1 bar.

I det andet tilfælde hvor P=2 og V=1,5 har vi

k=1,5*2=3

Hvis du så vil se hvor meget det fylder ved fx 1 bar sætter du bare 1 ind på P's plads og beholder k=3. Så får du

3=1*V

V=3

Så det vil sige at du kan "tappe" 3 liter.

Svar #2
15. januar 2008 af equinoxe (Slettet)

okey, så dvs for hver gang trykket forøges, forøges også volumen?

Hvis man fx antog at man komprimerede 12 liter gas i en 1.2 liters tryktank, dvs 10 gange komprimerer vi det, det er så 10 bar right?

og hvordan er det at dette forholder sig ved temperatur?
Når man komprimerer gas bliver det koldt, og det trækker sig sammen, dvs der kan være "mere" i tanken end hvad det teoretiske viser?

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. januar 2008 af mathon

...volumenet forøges ikke. Tryktanken - udført af trykbastant materiale - har konstant volumen 1,5 L

P*V = n*R*T, hvor V og T er konstante

p = n(R*T/V) eller

p = k*n, hvilket vil sige proportionalitet mellem tryk og påfyldt antal mol

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. januar 2008 af Michaelosm (Slettet)

Hvis trykket forøges, men mængden af gas forbliver den samme, formindskes volumen. Så længe du ikke ændrer på mængden af gas, eller temperaturen, vil trykket blive større, hvis volumen bliver mindre. man kan sige

større tryk -> mindre volumen
mindre tryk -> større volumen
større volumen -> mindre tryk
mindre volumen -> større tryk

"Hvis man fx antog at man komprimerede 12 liter gas i en 1.2 liters tryktank, dvs 10 gange komprimerer vi det, det er så 10 bar right?"

Ja, det er helt rigtigt.

Hvis temperaturen også skal blandes ind i det kan du bruge idealgasligningen

P*V=n*R*T

P=tryk
V=volumen
n=antal molekyler
R=gaskonstant
T=temperatur (i Kelvin)

Hvis vi holder mængden af gas (n) konstant er n*R også konstant. Dvs. n*R=k. Så kan idealgasligningen skrives om til:

k=(P*V)/T

For at bestemme hvordan temperaturen, Volumet eller trykket ændres, er du nødt til at vide hvordan de 2 andre ukendte størrelser er blevet ændret. Men det ses ud fra ligningen at T er direkte proportional med trykket P, og med volumen V. Så hvis volumen er konstant, og trykket fordobles, så fordobles temperaturen også. Det samme gælder hvis trykket er konstant, og volumen fordobles, så fordobles temperaturen også.

Svar #5
16. januar 2008 af equinoxe (Slettet)

okey, jeg forstår bare ikke det her:
større tryk -> mindre volumen
mindre tryk -> større volumen

er det fordi at desto større tryk jeg har, desto flere molekyler er der i tanken, og desto mindre "plads" bliver der i tanken eller hva :D?

Brugbart svar (0)

Svar #6
16. januar 2008 af Michaelosm (Slettet)

Det er nok også dårligt formuleret.

Det er mere tænkt i en situation hvor volumen bliver mindre, og så vil den samme mængde gas have et større tryk. Tilsvarende vil trykket blive mindre, hvis volumen blev større. Hvis man ser på

"større tryk -> mindre volumen"

Det er mere tænkt i en situation med gasser, hvor der ikke er en tryktank indblandet.

Skriv et svar til: Tryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.