Matematik
hjælp til opgave om cirklens ligning
23. januar 2008 af
Imanb (Slettet)
Hej
Jeg har brug for hjælp til en opgave om cirkelens ligning:
"En cirkel tangerer x-aksen i punktet (5,0) og går desuden igennem (2,4)
Angiv en ligning for cirklen"
Jeg tror at det er noget med to ligninger med to ubekendte, men jeg ved ikke helt, hvordan jeg løser den.
Er der nogen, der kan hjælpe mig med det.
På forhånd mange tak.
Jeg har brug for hjælp til en opgave om cirkelens ligning:
"En cirkel tangerer x-aksen i punktet (5,0) og går desuden igennem (2,4)
Angiv en ligning for cirklen"
Jeg tror at det er noget med to ligninger med to ubekendte, men jeg ved ikke helt, hvordan jeg løser den.
Er der nogen, der kan hjælpe mig med det.
På forhånd mange tak.
Svar #1
23. januar 2008 af -Zeta- (Slettet)
En cirkels ligning er givet ved formlen:
(x-a)^2 + (y-b)^2 = r^2
...hvor centrum er (a,b) og radius er r. Endvidere er (x,y) et punkt på cirklens periferi.
Da cirklen tangerer i (0,5), er x-koordinaten for cirklens centrum også 5.
Du kan opstille to ligninger:
(5-5)^2 + (0-b)^2 = r^2
(2-5)^2 + (4-b)^2 = r^2
Løs mht. b og r.
(x-a)^2 + (y-b)^2 = r^2
...hvor centrum er (a,b) og radius er r. Endvidere er (x,y) et punkt på cirklens periferi.
Da cirklen tangerer i (0,5), er x-koordinaten for cirklens centrum også 5.
Du kan opstille to ligninger:
(5-5)^2 + (0-b)^2 = r^2
(2-5)^2 + (4-b)^2 = r^2
Løs mht. b og r.
Svar #2
23. januar 2008 af -Zeta- (Slettet)
Da cirklen tangerer i (0,5) --> Da cirklen tangerer i (5,0)
Svar #3
23. januar 2008 af Imanb (Slettet)
Jeg overså vist det med "tangerer" Derfor kunne jeg ikke løse den. Mange tak for hjælpen.
Skriv et svar til: hjælp til opgave om cirklens ligning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
