Almen studieforberedelse (AT)

Matematik som naturvidenskabeligt fag

25. januar 2008 af sprit (Slettet)
Matematik bliver traditionelt placeret i det naturvidenskabelige fakultet, selvom det egentlig ikke er et naturvidenskabeligt fag.

Er det tilladt at skrive i fx matematik og biologi, hvis man grundigt redegør for at forskellige metoder bruges i de to fag?

Så vidt jeg har forstået er det fagenes metoder, der definerer hvilket fakultet faget ligger i (historie kan også være samfundsfagligt, idræt kan være alt afhængig af vinklen etc.), så derfor bør matematik vel ikke være natvid.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2008 af allan_sim

#0.
Umiddelbart er svaret nej, idet der af http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/documents/faqatuvm20080123.pdf fremgår, at

"For andre fag ligger hovedområdet fast, f.eks. tilhører matematik i gymnasiet det naturvidenskabelige hovedområde, uanset matematik ikke er et naturvidenskabeligt fag i sig selv."

Men til gengæld står der lidt senere, at

"Det er i sidste ende skolen, der afgør sagen - der er ingen overdommer. I hvert konkret tilfælde skal man derfor have et øje på det ovenfor kursiverede."

Jeg tror dog, at den traditionelt faste tilknytning af matematik til naturvidenskab i gymnasiet (uanset hvor forkert den måtte være) vægter højest her, og at du derfor får nej.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. januar 2008 af blackduck (Slettet)

#0

Matematik er netop et eksempel på hvor forfejlet almen studieforberedelser på nogle områder er. Den traditionsbundende opdelingen af fagene i fakulteter, formuleret af en eller anden tysk filosof som jeg har glemt navnet på, er på nogle punkter direkte ubrugelig til kategoriseringen af gymnasiefagene. Placeringen af matematik under naturvidenskab, hvor det absolut intet har at gøre, er et glimrende argument mod den kassetænkning der undervises i. Problemet er selvfølgelig, at man ikke kan forholde sig til, at et af de største gymnasiefag slet ikke hører til i nogle af de tre kasser.

Man må gerne (jf. ressourcerummet) skrive en opgave i samfundsfag, hvor matematik bidrager med modeller til at forudsige arbejdsløshed, kapitalindkomst osv. Men man må ikke, som du ønsker, lave en opgave i biologi hvor matematik bidrager med modeller til at forudsige en fiskebestand eller hvad du nu vil :)

Nå, det blev vist et lidt surt opstød... På mit gymnasiet ved jeg, at man ikke tillader en sådan matematik-biologi opgave, da jeg selv har diskuteret det med faglærerene med brug af argumentet om, at matematiske modellering må bruges i samfundsfag.

Svar #3
25. januar 2008 af sprit (Slettet)

Tak for svarene, jeg vil prøve at tage diskussionen op med mine lærere/"fyren der har sat sig ind i AT" på mandag... selvom jeg egentlig har besluttet mig for fag i dag :)

Skriv et svar til: Matematik som naturvidenskabeligt fag

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.