Matematik
Bestem a så ..
03. februar 2008 af
lonaeeh (Slettet)
Hej igen.
Jeg har lige to opgaver jeg er i tvivl om.
Det lyder sådan:
f(x) = ax^2-1,5x+5
"Bestem a når:
1) F kun har et nulpunkt
2)At toppunktets andenkoordinat er 2:
Ved den 1, har jeg sagt at d skal være = 0 fordi så er der kun et nulpunkt i funktionen. Har så sagt:
0 = -1,5^2-(4*5*a)
0 = -1,5^2 -4*-5*a
1,5^2 = -20a
2,25 = -20a
a = -0.1125
Sys bar det lyder som et lidt ..vildt tal så er ik sikker på det passer.
I nr 2 ska jeg så bruge toppunktsformlen, men ved ikke hvad jeg skal gøre når jeg har 2 ukendte? Fordi ska jo så finde både d og a .. og så få det til at gå op så -d/4a = 2 ..
Jeg har lige to opgaver jeg er i tvivl om.
Det lyder sådan:
f(x) = ax^2-1,5x+5
"Bestem a når:
1) F kun har et nulpunkt
2)At toppunktets andenkoordinat er 2:
Ved den 1, har jeg sagt at d skal være = 0 fordi så er der kun et nulpunkt i funktionen. Har så sagt:
0 = -1,5^2-(4*5*a)
0 = -1,5^2 -4*-5*a
1,5^2 = -20a
2,25 = -20a
a = -0.1125
Sys bar det lyder som et lidt ..vildt tal så er ik sikker på det passer.
I nr 2 ska jeg så bruge toppunktsformlen, men ved ikke hvad jeg skal gøre når jeg har 2 ukendte? Fordi ska jo så finde både d og a .. og så få det til at gå op så -d/4a = 2 ..
Svar #1
03. februar 2008 af Sherwood (Slettet)
f(x)=ax^2-1,5x+5
d=b^2-4ac
d=(-1,5)^2-4*a*5
d=2,25-20a
Hvis ligningen kun skal have et nulpunkt, må det nødvendigvis gælde at d=0.
0=2,25-20a
20a=2,25
a=2,25/20
a=0,1125
d=b^2-4ac
d=(-1,5)^2-4*a*5
d=2,25-20a
Hvis ligningen kun skal have et nulpunkt, må det nødvendigvis gælde at d=0.
0=2,25-20a
20a=2,25
a=2,25/20
a=0,1125
Svar #2
03. februar 2008 af lonaeeh (Slettet)
okay, os det jeg fandt frem til. men det er nu os nr. 2 jeg har allersværrest ved :( ka ik finde noget der passer..
Skriv et svar til: Bestem a så ..
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
