Kemi

molaremasse?

06. februar 2008 af 887 (Slettet)
Sidder her med følgende opgave:

Ved gæring af glukose, C6H12O6 dannes der alkohol, C2H5OH og carbondioxid.

Hvordan opskriver jeg et reaktionsskema for gæringsreaktionen?

Mit bud ville væreeg (som jeg har fået bekræftet, så skulle være rigtigt nok) :

C6H12O6 --> 2C2H5OH + 2CO2

jeg skal derefter beregne massen af den mængde alkohol, som maksimalt kan fremstilles ved gæring af 1000g glukose.

Hvordan gør jeg det?

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. februar 2008 af dnadan (Slettet)

1. Bestem molarmassen af glukose og af ethanol.
2) Benyt herefter M=m/n(isolér selv n) for at finde stofmængden af glukose.
3) Stofmængden af ethanol kan herefter beregnes ved: n(ethanol)=n(glukose)*2 (koefficienten fra reaktionsskemaet)
4) Massen af ethanol kan nu beregnes ved brug af M=m/n (isolér m)

Enheder i formlen:
M= molarmassen [g/mol]
m= massen [g}
n= stofmængden [mol]

Svar #2
06. februar 2008 af 887 (Slettet)

hvorfor siger du ethanol?

Svar #3
06. februar 2008 af 887 (Slettet)

skal jeg så have den molare masse af

2C2H5OH

eller

C2H5OH?

Brugbart svar (0)

Svar #4
06. februar 2008 af dnadan (Slettet)

C2H5OH

Svar #5
06. februar 2008 af 887 (Slettet)

alt i alt:

511,423 gram?

Svar #6
06. februar 2008 af 887 (Slettet)

Ingen?

Brugbart svar (0)

Svar #7
06. februar 2008 af sapiens (Slettet)

vis dine udregninger.

Svar #8
06. februar 2008 af 887 (Slettet)

M(C6H12O6)=180,156 g/mol

M(C2H5OH)=46,068 g/mol

n(glukose)=1000g/180,156=5,55074 mol

n(ethanol)=5,55074*2=11,1015mol

m(ethanol)=11,1015*46,068=511,423g

Brugbart svar (0)

Svar #9
06. februar 2008 af sapiens (Slettet)

jeg har ikke regnet efter på lommeregneren, men din fremgangsmåde ser rigtig ud (men husk enheder og afrunding af cifre!).

Svar #10
06. februar 2008 af 887 (Slettet)

hmm ok, så kan jeg vil kun håbe :-)

Så står der i opgaven:

Gæringen foregår ved temperaturen 30,2 celsius og trykket 0,984 bar.

hvor stort et volumen CO2(g) dannes der maksimalt ved gæring af 1000 g glukose?

Jeg bruger vel bare idealgasloven her? men så har jeg brug for konstanten n som jeg ikke ved hvordan jeg får? Er det bare 1000/M(CO2) altså

n=1000/44,01=22,7221

så smækker jeg det vel bare ind i ligningen?

så jeg isolere v i idealgasligningen, da det er denne jeg skal bruge så jeg får:

V=(n*R*T)/p <=> 22,7221*0,0831*(30,2+273)/0,984=V <=> V=569,211

Svar #11
06. februar 2008 af 887 (Slettet)

er det rigtigt at der så makisimalt kan dannes et volumen på 569,211
?

Brugbart svar (0)

Svar #12
06. februar 2008 af dnadan (Slettet)

n(CO2)=n(glukose)

Brugbart svar (0)

Svar #13
06. februar 2008 af dnadan (Slettet)

#12 vrøvl
n(CO2)=n(ethanol)*

Svar #14
06. februar 2008 af 887 (Slettet)

så det giver 139,051g?

Svar #15
06. februar 2008 af 887 (Slettet)

Var #8 forresten rigtigt?

Svar #16
06. februar 2008 af 887 (Slettet)

mente 278,103 :S

Brugbart svar (0)

Svar #17
06. februar 2008 af sapiens (Slettet)

skal du ikke finde et volumen? din enhed må være liter.

Skriv et svar til: molaremasse?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.