Kemi
Ethansyre
07. februar 2008 af
søde tanja (Slettet)
10 mL af en 0,2 mol/L ethansyre opløsning tilsættes 1 mL 2,0 mol/L NaOH,
opgaven går ud på at beregne pH i blandingen.
Problemet er bare at når man indsætter n i ligningen pH=pKs+log([B]/[S]) så skal får man 4,76+log (0,004/0) og man må jo ikke dividere med 0, hvad gør jeg??
opgaven går ud på at beregne pH i blandingen.
Problemet er bare at når man indsætter n i ligningen pH=pKs+log([B]/[S]) så skal får man 4,76+log (0,004/0) og man må jo ikke dividere med 0, hvad gør jeg??
Svar #1
07. februar 2008 af Larsendrengen (Slettet)
Du skal heller ikke bruge pufferligningen, da du kun har en Na-acetat opløsning.
Brug formlen for svag base, og find pKb for acetationen. Husk at finden den rigtige koncentration af acetationen.
Brug formlen for svag base, og find pKb for acetationen. Husk at finden den rigtige koncentration af acetationen.
Svar #2
07. februar 2008 af mathon
10 mL 0,2 M ethansyre ækvivalerer 1 mL 2,0 M NaOH, da begge indeholder 2 mmol syre/base
og
reaktionsmængdeforholdet er 1:1
således er
c(CH3COO^(-)) = (2 mmol)/(11 mL) = 0,181818 mmol/mL = 0,181818 mol/L = 0,181818 M
ved 25°C:
pKb(CH3COO^(-)) = 14-4,75 = 9.25, hvilket indikerer (meget) svag base
hvoraf
pOH = 0,5(pKb - log[Cb)_formel]) = 0,5*(9.25 - log[0,181818]) = 4,99518
pH = 14 - pOH = 14 - 4,99518 = 9,00482
dvs.
pH = ca. 9
og
reaktionsmængdeforholdet er 1:1
således er
c(CH3COO^(-)) = (2 mmol)/(11 mL) = 0,181818 mmol/mL = 0,181818 mol/L = 0,181818 M
ved 25°C:
pKb(CH3COO^(-)) = 14-4,75 = 9.25, hvilket indikerer (meget) svag base
hvoraf
pOH = 0,5(pKb - log[Cb)_formel]) = 0,5*(9.25 - log[0,181818]) = 4,99518
pH = 14 - pOH = 14 - 4,99518 = 9,00482
dvs.
pH = ca. 9
Skriv et svar til: Ethansyre
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
