Matematik

hjælp - 2grads pol. og F(x)

21. august 2004 af Duc_de_monde (Slettet)
Er noget tid siden jeg regnede med almindelige andengradspolynomier.

Opgaven ligger i at jeg ud fra en visuel graf skal udregne en regneforskrift for funktionen, som senere skal passe til en bestemt stamfunktion.

Parablens skæringspunkter med x-aksen er (-4,0) og (1,0). Toppunktet er ikke klart. Desuden har den et punkt i (-2,0).
Ved at anvende x=0 har jeg i ax^2 + bx + c regnet c til at være -2.

Men kan ikke hitte ud af hvordan jeg finder a og b, har brugt forskellige metoder uden det ønskede resultat. Hvad skal jeg gøre, hjælp haster.

mvh
Le Duc.

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. august 2004 af Lurch (Slettet)

Parablen kan umuligt have indeholde både punkt (-4,0), (-2,0) og (1,0)
Et andengradspolynomie har kun 2 rødder.

Svar #2
22. august 2004 af Duc_de_monde (Slettet)

skæringspunkter på x-aksen: (-4,0) og (1,0), desuden skæring med y-aksen i (0, -2)....

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. august 2004 af frodo (Slettet)

idet du kender rødderne, kan du bruge formlen:

f(x)=(x-r1)(x-r2)

wupsi dupsi dei...

Her er dit andengradspolynomium, og mht stamfunktionen, så differentierer du den jo bare, for at se om det passer, hvos jeg altsp har forstået spørgsmålet rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #4
22. august 2004 af frodo (Slettet)

desuden vil toppunktet have førstekoordinat, da en parabel er symmetrisk!!

Brugbart svar (0)

Svar #5
22. august 2004 af frodo (Slettet)

førstekoordinat = 1,5

Brugbart svar (0)

Svar #6
22. august 2004 af frodo (Slettet)

-1,5

Svar #7
22. august 2004 af Duc_de_monde (Slettet)

Det er jo ikke helt korrekt idet formlen er: a(x-x1)(x-x2) og jeg kender ikke værdien for a.

Derfor vil udelukkelse af a blot medføre til et forkert resultat.

Opgaven går ud på at finde en forskrift for f(x) = ax^2 ' bx + c der går igennem disse punkter, og som er en andengradspolynomium.

c er beregnet til -2. Men hvad med a og b?

Resten kan jeg godt løse.

Brugbart svar (0)

Svar #8
22. august 2004 af frodo (Slettet)

det kan jeg selvfølgelig godt se..
Men når du kender c, kan du jo bare sige:

f(4)=0 ^(=og) f(-1)=0
Så har du to ligninger med to ubekendte (a og b), som du så kan løse mht a og b..

Skriv et svar til: hjælp - 2grads pol. og F(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.