Kemi

Meget stærke baser

17. februar 2008 af Christinana (Slettet)
Kan I kommme med nogle eksempler på baser der er stærkere end OH-?

Tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. februar 2008 af -Zeta- (Slettet)

Af baser stærkere end OH-, hvad angår pKs, kan der nævnes lithiumdiisopropylamid og natriumamid.

Search Strategy: Superbase/Superbases

Svar #2
17. februar 2008 af Christinana (Slettet)

Du mener ved pKb?

Natriumamid har vist en pKb på 33, så den er da vældig svag? http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_amide
Og lithiumdiisopropylamid har en pKs = 34, så det er en syre? http://en.wikipedia.org/wiki/Lithium_diisopropylamide

Ud fra den sidste kan jeg selvfølgelig bruge pKs + pKb = 14, så pKb for den korresponderende base til lithiumdiisopropylamid har en pKb på -20 (vældig stærk!), men jeg ved ikke om den eksisterer.

Jeg fandt forresten også O2- (korresponderende base til OH-, pKb ~ -22), men vil gerne have flere eksempler der eksisterer og bruges.

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. februar 2008 af frodo (Slettet)

det du nok har fundet er pKa for de korresponderende syrer, hvorfor disse baser er ret stærke, og det er de..

Svar #4
17. februar 2008 af Christinana (Slettet)

Men hvad er strukturen for baserne?
For den første er det så Na-N(-)-H eller NH2-?
Og for den anden, hvor syren er [(CH3)2CH]2NLi, er den korresponderende base så [(CH3)2CH]2N- eller er det an af H'erne på alkylgrupperne der ryger? Også, eksisterer det stoffer overhovedet, og bruges det? Fx er benzene jo en meget svag syre, så den korresponderende base må være rigtig stærk, men jeg tvivler på den eksisterer.

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. februar 2008 af frodo (Slettet)

natriumamid er: NaNH2 - et salt
den korresponderende syre er ammoniak

Lithiumdiisopropylamid (LDA) er [(CH3)2CH]2NLi - korresponderende syre er: [(CH3)2CH]2NH

Disse baser findes og er særdeles anvendte.

Brugbart svar (0)

Svar #6
17. februar 2008 af lottefar (Slettet)

NaH er en rar.

Svar #7
18. februar 2008 af Christinana (Slettet)

#5 Mange tak, det giver god mening. I den anden tror jeg, jeg blev forvirret over at wiki skriver, at LDA er en syre (pKa=34).

#6 Hvad er en rar?

Brugbart svar (0)

Svar #8
18. februar 2008 af Larsendrengen (Slettet)

n-Butyl, s-butyl og tert-butyllithium hører til de allerstærkeste baser man kan få fat i.

De er ca. 1 millard gange stærkere end LDA.

Husk på at deres korresponderende syrer er de tilsvarende alkaner, og de er som bekendt ekstremt svage syrer.

Skriv et svar til: Meget stærke baser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.