Matematik

Differentialregning: Monotoniforhold og lokale ekstrema

04. marts 2008 af Jennifer (Slettet)
Hej,

Jeg har følgende opgave og er simpelthen kørt fast:

Opgaven lyder:

En funkion er bestemt ved:

f(x) = 1/4x^4 - x^3 - 11x^2 + 24

Bestem monotoniforholdene samt lokale ekstrema for f.

Det eneste jeg kan finde ud af er at differentiere f, men så kan jeg ikke komme længere - Jeg er faktisk ikke engang sikker på at det f'(x) jeg får er rigtigt...

Er der nogle der kan hjælpe?

På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. marts 2008 af mathon

f'(x) = x^3 - 3x^2 - 22x

ekstremumspunkter
kræver

f'(xo) = xo^3 - 3xo^2 - 22xo = 0

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. marts 2008 af dnadan (Slettet)

1. Bestem f'(x)
2. Find extremaerne ved: f'(x)=0
3. Lav en fortegnsundersøgelse(fortegnslinje, såfremt dette er en hjælp)
4. konklusion


f'(x) findes ved brug af reglerne:
f(x)=x^a --> f'(x)a*x^(a-1)
f(x)=k*g(x) --> f'(x)=k*g'(x)
f(x)=k --> f'(x)=0
f(x)=g(x)+h(x) --> f'(x)=g'(x)+h'(x)

Svar #3
07. marts 2008 af Jennifer (Slettet)

Så vidt jeg kommer frem til er f'(x) = x^3 - 3x^2 - 22x (Altså som i #1)

Og jeg ved også godt at f'(x) = 0

Men hvordan kan man løse ligningen:

0 = x^3 - 3x^2 - 22x?

På forhånd tak?




Brugbart svar (0)

Svar #4
07. marts 2008 af mathon

x^3 - 3x^2 - 22x = 0

x*(x^2 - 3x - 22) = 0

x*(x+(sqrt(97)-3)/2)(x-(sqrt(97)+3)/2)= 0

brug nul-regelen

Svar #5
07. marts 2008 af Jennifer (Slettet)

Hvad betyder sqrt?

Tak!

Brugbart svar (0)

Svar #6
07. marts 2008 af mathon

sqrt = square root = kvadratrod

Svar #7
08. marts 2008 af Jennifer (Slettet)

Okay, nu kommer jeg til at ligne en total idiot, men hvordan i alverden får du sqrt(97) fra?

Jeg har undersøgt 0-reglen og ved nu i det mindste hvad det mener, men kan du muligvis forklarer mig hvordan du kom frem til det endelige regnestykke? Jeg vil nemlig gerne kunne gøre det selv, så jeg kan gøre det ved alle de andre funktioner...?

Mange tusind tak!

Brugbart svar (0)

Svar #8
08. marts 2008 af Sherwood (Slettet)

x^2-3x-22=0

d=(-3)^2-4*1*(-22)

d=9+88 <=> d=97








Svar #9
08. marts 2008 af Jennifer (Slettet)

Mange mange tak!!! Nu forstår jeg det endeligt!!!!!!!! :) Ha' en god weekend!

Brugbart svar (0)

Svar #10
17. januar 2010 af songul92 (Slettet)

hej.

Kan nogen finde ved hjælp af differetialregning monotoniforhold og lokale ekstrema for funktionen med forskrift:

f(x)=x+(4/x), x>0

og desuden bestemme værdimængden for f.

???


Skriv et svar til: Differentialregning: Monotoniforhold og lokale ekstrema

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.