Biologi

Fænotype og genotype

04. marts 2008 af Forsker (Slettet)
Er her nogen som kan forklare mig hvad fænotype er og hvad genotype er. Og til sidst hvad forskellen mellem dem er.

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. marts 2008 af Mars1989 (Slettet)

fænotype: udseende.

genotype: Genbesætningen hos en organisme. I alle kroppens normale celler (undtagen kønsceller og røde blodlegemer) er der normalt to udgaver af hvert gen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. marts 2008 af Stenalt (Slettet)

#1 fænotype er ikke udseende, men snarere hvorledes genotypen giver sig til udtryk...

Svar #3
04. marts 2008 af Forsker (Slettet)

Kan nogen af jer give eksempler?

Brugbart svar (1)

Svar #4
04. marts 2008 af Stenalt (Slettet)

Nu er bøgerne altid et godt sted at lede... F.eks kan en person have genotypen 47,xxy (sket pga. non-disjunction i meiose hos en af forædrene)... Dette giver fænotypen klinefelters syndrom...

Brugbart svar (4)

Svar #5
06. marts 2008 af Samuel (Slettet)

#4: Der vil da være tale om en karyotype. Et individs genotype svarer til individets genetiske sammensætning.

#3: Denne side beskriver det ret fornuftigt: http://www.bioweb.dk/biolex.php?Desc=241

Med hårfarve gælder det samme: Genotypen for hårfarve kan fx være HL og HM (H=hårfarve, L=lyst (lidt melanin) og M =Mørkt (meget melanin)). Da genet for mørk hårfarve (HM) dominerer over genet for lys hårfarve (HL), der er recessiv, vil hårfarven (fænotypen) blive mørkt hår.

Skriv et svar til: Fænotype og genotype

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.