Dansk

3 Digte.. Har du lavt dem?

04. marts 2003 af darkseer (Slettet)
Hej.. Jeg skal give en sammenlignende fortolkning af disse 3 digte.. Er der nogen der er bekendte med nogle af disse digte? Og kan I hjælpe mig med nogle hints, og muligvis pege på en "rød tråd", der er går gennem alle 3 tekster.. Håber nogen kan hjælpe, da det har taget en del tid at skrive dem ind, især den svenske :D..

DIGT 1:
Charles Baudelaire: Den fremmede
(Teksten er fra "Parisisk spleen, små digte i prosa", 1869)

Hvem elsker du højest, du gaadefulde Mand: din Fader, din Moder, din Søster eller din Broder?
- Jeg har hverken Fader eller Moder eller Søster eller Broder.
- Dine Venner?
- Det er et Ord, hvis betydning jeg endnu aldrig har kendt.
- Dit Fædreland?
- Jeg ved ikke, under hvilken Breddegrad det ligger.
- Skønheden?
- Jeg vilde gerne elske den - den guddommelige og udødelige.
- Guldet?
Jeg hader det, som I hader Gud.
Hva elsker du da, du besynderlige Fremmede?
- Jeg elsker Skyerne... Skyerne som drager forbi... dér ude... de vidunderlige Skyer!

DIGT 2:
Hulda Lütken: Mørket er kun i mennesket (Digtet er fra "Drømmen", 1940)

Det er nat -
dyb vinternat.
Jeg står på en åben mark
og ser ind mod en oplyst by:
Det elektriske lys blinker i horisonten -
Menneskets urolige lys.

Men ude over den dybe vinterhimmel,
der er sort, som en diamant, stråler de evige stjerner -
Rummets rolige lys.

Og jeg aner dunkelt en modsætning
i mennesket:

Thi dybt i mit eget sinds nat,
der er mørk, som den dybeste vinternat,
spejder jeg forgæves efter en stjerne -
ét eneste flakkende lys at et menneske...
Der er kun en knugende bevidsthed -med en isnende horisont:

Mørket er kun i mennesket!

DIGT 3:

Edith Södergran: Jag
(Digtet er fra "Dikter", 1916)
Jag är främmande i detta land,
som ligger djupt under det tryckande havet,
solen blickar in med ringlande strålar
och luften flyter mellan mina händer.
Man sade mig att jag är född i fångenskap -
här är intet ansikte som vore mig bekant.
Var jag en sten, den man kastat hit på bottnen?
Var jag en frukt, som var för tung för sin gren?
Här ligger jag på lur vid det susande trädets fot,
hur skall jag komma upp för de hala stammarna?
Däruppe mötas de raglande kronorna,
där vill jag sitta och speja ut
efter röken ur mitt hemlands skorstenar...

ringlande = bugtende
som vore mig bekant = som ville være kendt for mig
bottnen = bunden
upp för de hela stammarna = op ad de glatte stammer
raglande = svajende
speja = spejde

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2004 af Sofia (Slettet)

Hej!

Jeg skal til at igang med præcis samme opgave...
Jeg er ligesom Darkseer interesseret i nogle hints...
-> Darkseer: Har du skrevet din opgave? Måske du kan hjælpe mig lidt på vej? eller måske kan vi sammen finde ud af noget?

-> Andre: Please hjælp, hvis I har noget at bidrage med. Det er altid rart at have så mange synspunkter som muligt. Jeg overser selv tit en masse vigtige symboler og pointer...

Brugbart svar (0)

Svar #2
24. marts 2004 af Slacz Maci (Slettet)

Jeg vil gerne se på dem :) Hvornår er det til? Har nok ikke så meget tid idag..

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. marts 2004 af Sofia (Slettet)

Det ville være dejligt! Stilen er først til næste uge men vil gerne have den skrevet på lørdag...
Jeg ville blive meget glad hvis du gad kigge på dem!

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. marts 2004 af Sofia (Slettet)

Det skal måske lige siges at der står på første side i stilehæftet at "teksterne i dette hæfte skildrer menneskers møde med det ukendte." Måske det lige er rart at vide...


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. marts 2004 af Sofia (Slettet)

Hej igen!
Jeg vil bare lige endnu engang bede om hjælp til at der er nogle der gider kigge på disse digte... Det ville virkelig være en stor hjælp.. I behøver ikke skrive ret meget... Bare lige hvad i forstår ved digtene... Det er bare lige for at se om jeg er på rette spor inden jeg går i gang med at skrive selv... Please..?

Brugbart svar (0)

Svar #6
26. marts 2004 af Slacz Maci (Slettet)

Som sagt - jeg _er_ igang, har bare også andre til at skulle have gjort.. Regner med at poste det imorgen.

Brugbart svar (0)

Svar #7
26. marts 2004 af Sofia (Slettet)

Super! (jeg var bare bange for at du havde glemt mig..) Tak for at du gider hjælpe!!

Brugbart svar (0)

Svar #8
27. marts 2004 af Slacz Maci (Slettet)

Heya, så har jeg fået set på det :)
Jeg må starte med at undskylde, da det ikke er så grundigt lavet, der kom en kasse bajsere og en vodka i vejen igår :P
De tre digte har samme tema (underligt nok :P), så jeg scanner lige Baudelaire's digt ind, (har skrevet lidt noter til den):

http://slacz.b0rken.dk/fremmede.jpg

Til de andre to digte, vil jeg lige sige at digt2 på mange måder stiller natur >
- og forresten er Lütken inspireret af Södergran ;)

Digt3 er jo meget det samme der køres på, bevægelsen fra havet til solen skal nok lige nævnes, her beskrives længslen efter det ukendte (dog kendte!). Splittelsen er igen central!

Håber det kan bruges til lidt, undskylder som sagt at jeg ikke har lavet det så grundigt som jeg burde :/

Brugbart svar (0)

Svar #9
07. april 2004 af Marlene (Slettet)

Hej jeg skal os til at lave dansk stil om dem... Men er der ikk nogen der kan hjælpe mig med den sidste linje (jeg er ikk så go til svensk): hvad betyder "efter röken ur mitt hemlands skorstenar... "
Jeg er heller ikke helt med på: "Man sade mig att jag är född i fångenskap -
här är intet ansikte som vore mig bekant.
Var jag en sten, den man kastat hit på bottnen?
Var jag en frukt, som var för tung för sin gren" Er det noget med at hun føler sig udstødt i det samfund hun lever i?
Til Lûtken digtet: linjen "mørket er kun i mennesket" betyder det noget med at byen er menneskeskabt? eller hvordan tolker i denne sætning?
-> SlacZ Maci: Du skriver at Spittelsen er central i digt 2 og 3 men hvad med digt 1? er der ikke os en form for spittelse der? Jeg forstår heller ikk helt linjen: jeg hader det, som I hader gud? (hadede folk Gud på den tid? det tror jeg da ikk at de gjorde?) Håber I gider hjælpe mig! Det ville være rigtig dejligt!

Brugbart svar (0)

Svar #10
07. april 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

där vill jag sitta och speja ut efter röken ur mitt hemlands skorstenar =

der vil jeg sidde og spejde ud over røgen fra mit hjemlands skorstene

Brugbart svar (0)

Svar #11
07. april 2004 af Marlene (Slettet)

-> Slacz maci: Hvad mener du med at man skal nævne bevægelsen fra havet til solen? Hvad er der vigtigt/godt ved det?

Brugbart svar (0)

Svar #12
07. april 2004 af Marlene (Slettet)

Tak mbipsen!

Brugbart svar (0)

Svar #13
07. april 2004 af Marlene (Slettet)

-> Slacz Maci: Hvad er det du har skrevet ud for "Den fremmede"? et eller andet med "..personlig.."???

Brugbart svar (0)

Svar #14
07. april 2004 af Slacz Maci (Slettet)

Depersonligsering? :)

Brugbart svar (0)

Svar #15
07. april 2004 af Slacz Maci (Slettet)

#11 - det er altid godt lige at gøre opmærksom på "bevægelsen" i digtet..

Brugbart svar (0)

Svar #16
07. april 2004 af Marlene (Slettet)

-> slacz maci:okay, tak for hjælpen!
Hvordan forstår du denne sætning:
"Man sade mig att jag är född i fångenskap -
här är intet ansikte som vore mig bekant.
Var jag en sten, den man kastat hit på bottnen?
Var jag en frukt, som var för tung för sin gren" Er det noget med at hun føler sig udstødt i det samfund hun lever i?
Til Lûtken digtet: linjen "mørket er kun i mennesket" betyder det noget med at byen er menneskeskabt? eller hvordan tolker du denne sætning?
Jeg forstår heller ikk helt linjen: jeg hader det, som I hader gud? (hadede folk Gud på den tid? det tror jeg da ikk at de gjorde?) Håber du gider hjælpe mig! Det ville være rigtig dejligt!

Brugbart svar (0)

Svar #17
07. april 2004 af Marlene (Slettet)

-> Slacz Maci + andre: Please hjælp mig med dette! jeg er fuldstændig lost.
"jeg hader det, som I hader Gud" (fra digt 1) Hadede folk Gud på den tid (1869)? det tror jeg da ikk at de gjorde? Det var jo først i 1982 at Nitzhe erklærede Gud for død...

Brugbart svar (0)

Svar #18
07. april 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

1869 var begyndelsen på oplysningstiden, hvor man begnydte at betvivle Gud og blandt andet fremsatte teorier om, at Gud skabte verden, men derefter overdragede den og ansvaret til menneskene.

Brugbart svar (0)

Svar #19
08. april 2004 af Marlene (Slettet)

-> Slacz Maci + andre venlige sjæle:

Jeg er lidt i tvil om hvordan Digt 1 "Den fremmede" skal sættes i relation til temaet "mødet med det ukendte". Er det folket der møder det ukendte ved at møde "den fremmede". Eller er det den fremmede der møder det ukendte i sin længsel efter "skyerne".. Eller har I andre forslag...?

Brugbart svar (0)

Svar #20
08. april 2004 af IngenKenderDagen (Slettet)

mht Lütken og mørket der kun er i hende så ka det jo nævnes at når man beskæftiger sig med mellemkrigstid (som dette til dels jo er - ok slutningen meen) så lægges der ofte fokus på det demoniske i byen og at det er indeni menneskerne selv...

Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.