Matematik
Hjælp til at lære at dividere
09. marts 2008 af
2000milo (Slettet)
Hej Alle:)
Mit spørgsmål om hjælp omhandler hjælp til at lære at dividere. Jeg er som regel god til alt andet matematik, men det at dividere har bare aldrig rigtigt fanget min opmærksomhed, hvilket ikke er specielt godt når jeg på et tidspunkt skal til eksamen. Derfor vil jeg høre fra jer om i har nogle gode fremgangsmetoder omkring det at dividere + at dividere med kommaer.
Jeg håber at i har lyst til at skrive til mig. Det vil i hvert fald dæmme op for min nervøsitet i forhold til eksamnerne.
Mit spørgsmål om hjælp omhandler hjælp til at lære at dividere. Jeg er som regel god til alt andet matematik, men det at dividere har bare aldrig rigtigt fanget min opmærksomhed, hvilket ikke er specielt godt når jeg på et tidspunkt skal til eksamen. Derfor vil jeg høre fra jer om i har nogle gode fremgangsmetoder omkring det at dividere + at dividere med kommaer.
Jeg håber at i har lyst til at skrive til mig. Det vil i hvert fald dæmme op for min nervøsitet i forhold til eksamnerne.
Svar #1
09. marts 2008 af tal-pædagog (Slettet)
Lad os sige, at vi skal dividere 143 med 67:
1. Først undersøges, hvor mange HELE gange 67 går op i 143. Man finder frem til, at 2*67=134 er det største antal gange 67 går op i 143. De resterende 9, der er fra 134 op til 143 kan ikke beskrives med HELE antal af 67, derfor går man videre til næste trin.
2. Nu undersøges, hvor mange tiendedele af 67, der går op i vores rest, som var 9. Dette kunne man gøre ved at tjekke, hvor mange hele gange 6,7 gik op i 9. I stedet plejer man at undersøge, hvor mange gange 67 går op i 90, da forholdet er det samme selvom tallene er 10 gange større. 67 går én gang op i 90. Derfor går tiendedele af 67, nemlig 6,7, også én gang op i resten på 9 fra før.
3. Foreløbig har vi altså fundet ud af, at vi skal bruge 2 hele gange 67 og én tiendedel. Resultatet af divisionen er altså foreløbig oppe på 2,1. Da 67*2,1 giver 140,7 er resten nu nede på 2,3 idet 140,7+2,3=143.
4. Nu skal vi undersøge, hvor mange 100-dele af 67, der skal til for at komme i nærheden af 2,3. Dvs. hvor mange gange går 0,67 op i 2,3. I stedet ser vi på, hvor mange gange 67 går op i 230 fordi vi slipper for kommaer og resultatet er det samme selvom tallene er 100 gange så store.
Da 3*67 = 201 er det største antal gange 67 kan være i 230, er 3*0,67=2,01 tilsvarende det største antal gange 0,67 kan være i 2,3. Med andre ord er der plads til tre 100-dele af 67 i vores rest på 2,3.
5. Denne proces fortsætter i det uendelige.
Jeg ved ikke om min forklaring er til nogen hjælp, men jeg svarer gerne på uddybende spørgsmål så godt jeg nu kan. Det svært at vide, hvad dit udgangspunkt er...
1. Først undersøges, hvor mange HELE gange 67 går op i 143. Man finder frem til, at 2*67=134 er det største antal gange 67 går op i 143. De resterende 9, der er fra 134 op til 143 kan ikke beskrives med HELE antal af 67, derfor går man videre til næste trin.
2. Nu undersøges, hvor mange tiendedele af 67, der går op i vores rest, som var 9. Dette kunne man gøre ved at tjekke, hvor mange hele gange 6,7 gik op i 9. I stedet plejer man at undersøge, hvor mange gange 67 går op i 90, da forholdet er det samme selvom tallene er 10 gange større. 67 går én gang op i 90. Derfor går tiendedele af 67, nemlig 6,7, også én gang op i resten på 9 fra før.
3. Foreløbig har vi altså fundet ud af, at vi skal bruge 2 hele gange 67 og én tiendedel. Resultatet af divisionen er altså foreløbig oppe på 2,1. Da 67*2,1 giver 140,7 er resten nu nede på 2,3 idet 140,7+2,3=143.
4. Nu skal vi undersøge, hvor mange 100-dele af 67, der skal til for at komme i nærheden af 2,3. Dvs. hvor mange gange går 0,67 op i 2,3. I stedet ser vi på, hvor mange gange 67 går op i 230 fordi vi slipper for kommaer og resultatet er det samme selvom tallene er 100 gange så store.
Da 3*67 = 201 er det største antal gange 67 kan være i 230, er 3*0,67=2,01 tilsvarende det største antal gange 0,67 kan være i 2,3. Med andre ord er der plads til tre 100-dele af 67 i vores rest på 2,3.
5. Denne proces fortsætter i det uendelige.
Jeg ved ikke om min forklaring er til nogen hjælp, men jeg svarer gerne på uddybende spørgsmål så godt jeg nu kan. Det svært at vide, hvad dit udgangspunkt er...
Svar #2
09. marts 2008 af 2000milo (Slettet)
Mange tak tal-pædagog for dit fine svar:D Jeg tror helt sikkert at jeg kan bruge dit svar til noget.
Skriv et svar til: Hjælp til at lære at dividere
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
