Fysik
centripetal og FART
14. marts 2008 af
9rose9 (Slettet)
Har nu kigget på denne opgave i 2 timer og aner virkelig ikke hvordan den skal laves:
I hurtige centrifuge adskiller man blandinger af stoffer med lidt forskellige densiteter ved at udsætte dem for store accelerationer. En sådan centrifuge har en radius på 0,30 m og en omløbsfrekvens på 5000 omløb pr. min.
a) beregn centripetalaccelerationen på de yderste partikler i centrifugen.
b) en splint brækker af centrifugen. beregn den fart splinten forlader centriugen med.
I hurtige centrifuge adskiller man blandinger af stoffer med lidt forskellige densiteter ved at udsætte dem for store accelerationer. En sådan centrifuge har en radius på 0,30 m og en omløbsfrekvens på 5000 omløb pr. min.
a) beregn centripetalaccelerationen på de yderste partikler i centrifugen.
b) en splint brækker af centrifugen. beregn den fart splinten forlader centriugen med.
Svar #2
17. marts 2008 af 9rose9 (Slettet)
Ok,
altså
a= (2*pi*f)^2*r
a= (2*pi*(5000/60)s)^2*0,3 m0 = 82246,7 m/s^2
v= 2*pi*(5000/60)s*0,30 m = 157 m/s
er dette korrekt?
Jeg prøvede at finde disse formler i min bog, men synes ikke de er nogle steder. Hvordan er du kommet frem til disse formler, for jeg forstår dem ikke selv?
altså
a= (2*pi*f)^2*r
a= (2*pi*(5000/60)s)^2*0,3 m0 = 82246,7 m/s^2
v= 2*pi*(5000/60)s*0,30 m = 157 m/s
er dette korrekt?
Jeg prøvede at finde disse formler i min bog, men synes ikke de er nogle steder. Hvordan er du kommet frem til disse formler, for jeg forstår dem ikke selv?
Svar #3
18. marts 2008 af mathon
formlerne for den jævne cirkelbevægelse
se
http://peecee.dk/upload/view/104308
se
http://peecee.dk/upload/view/104308
Skriv et svar til: centripetal og FART
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
