Matematik

Opskrive et regneudtryk ??

18. april 2008 af delidolu (Slettet)
Hej allesammen , håber i kan hjælpe :

- trykket i atmosfæren, målt i atm, aftager som funktion af højden, målt i km, over jordoverfladen med god tilværmelse som en eksponentiel udvikling P med en halveringshøjde på 5 km.

a) opskriv et regneudtryk for P, som funktion af højden h, idet trykket ved jordoverfladen er 1 atm?

:)og det er uden hjælpemidler, hva gør man? kan bare ikke se hvad der skal gøres og hvordan , håber i kan komme med en som er forklarende med ord på?

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. april 2008 af tuba88 (Slettet)

Jeg kan ikke se, hvordan det skal kunne gøres uden hjælpe midler, men her er min version med...

Din halveringshøjden er det samme, som halveringskonstanten, som er lig med

T½ = log(0.5)/log(a)

altså er
5km =log(0.5)/log(a) <=> a = 0.87

og da det er eksponentiel funktion, som skrives på formlen f(x)=a^x, har du forskriften P(h) = 0.87^h

Håber det hjælper :-)

Brugbart svar (1)

Svar #2
09. maj 2009 af TinaRB (Slettet)

Opgaven kan også løses uden hjælpemidler ved at benytte formlen:

f(x) = b*(1/2)^(x/T)

hvor T er halveringstiden og b er trykket ved jordoverfladen, du vil således få f(x) = 1*(1/2)^(x/5)

<=>  f(x) = 0,5^(x/5)
 

Hvis du tjekker efter på lommeregneren bliver resultatet det samme...


Skriv et svar til: Opskrive et regneudtryk ??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.