Almen studieforberedelse (AT)

Religionsfaglig metode??

20. maj 2008 af mammutAM (Slettet)
Jeg har AT-problemer ligesom alle andre herinde, og jeg mangler hjælp til at få forklaret hvilke metoder, der findes i religion?
Jeg har lidt på fornemmelsen, at de minder lidt om de danskfaglige metoder, men er som sagt lidt blank lige med hensyn til religion. Vi fik aldrig introduceret nogle metoder i vores religionstimer.
På forhånd tak for hjælpen!
Anne-Mette

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2008 af JuJu (Slettet)

Jeg har samme problem!!

Jeg har lige læst noget om den hermeneutiske cirkel - ved ikke helt om man kan bruge den til almindelige artikler.
Min veninde, der var oppe igår og fik 10 hun brugte den kritisk-historiske metode i religion?


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. maj 2008 af Occulta (Slettet)

I er nødt til at skrive, hvad det er, I har arbejdet med, hvis I skal have hjælp til at definere metoderne nærmere.

Helt grundlæggede er frmegangsmåden i religion jo analyse og fortolkning af tekster. Men HVORDAN der analyseres og fortolkes (fx fænomenologisk, historisk-kritisk, religionskritisk, etisk osv.) afhænger af, hvad der arbejdes med, og hvilken vinkel man bruger.

Svar #3
20. maj 2008 af mammutAM (Slettet)

Mit emne er terrorisme, og det er sammen med samf. Teksterne jeg har brugt fra religion er en tekst fra Koranen (den tekst, hvor drab "lovliggøres"), og ellers har jeg brugt artikler og udtalelser fra professorer og muslimer, der udtaler sig om terrorisme og islam. Min opgave handler om årsagerne til terrosisme i en islamisk kontekst. Mit udgangspunkt er Huntigtons teori.
Anne-Mette

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. maj 2008 af Occulta (Slettet)

Jeg vil tro, at du har behandlet Koranteksten historisk-kritisk - altså analyseret og tolket den i forhold til dens historiske kontekst.

Brugbart svar (0)

Svar #5
20. maj 2008 af hollensberg (Slettet)

Jeg skal os op i AT med religion og biologi som fag. Mit emne er vaccine mod livmoderhalskræft. Som metode i religion har jeg brugt lykke og pligtetik til at se, om det kan forsvares etisk, at alle kvinder ikke får vaccinen. Er der nogle der har ideer til, hvad jeg ellers kunne bruge af religionsfaglige metoder til at belyse emnet?

Brugbart svar (0)

Svar #6
20. maj 2008 af faro (Slettet)

hvilke metoder skal man så bruge hvis man har om dommedagen iflg kristendom

Brugbart svar (0)

Svar #7
21. maj 2008 af *.Stine.* (Slettet)

Hej hej.
Håber nogle venlige væsener også kunne hjælpe mig. Jeg har Biologi og religion, hvor emnet er kunstig befrugtning. Der hvor jeg støder på problemer er ved den humanistiske metode i religion. Jeg har læst i en bog "Den optimale behandling" omkring nytte-etik og pligt-etik. Efter at have læst i bogen tog jeg udganspunkt i hvordan en nytte-etiker ville se på mit emne, som er kunstig befrugtning - og dermed også hvordan en pligt-etiker ville se på emnet. Jeg har altså ikke anvendt nogle artikler, andet end den tekst fra bogen "Den optimale behandling", mit spørgsmål er om det er for lidt og hvilke metoder jeg har anvendt andet end analyse?

Håber nogen kan hjælpe..

Stine

Brugbart svar (0)

Svar #8
26. maj 2008 af brownies (Slettet)

Hvis jeg var dig så ville jeg finde to tekster med henholdsvis en der var for kunstig befrugtning og en der var imod.

Du har anvendt den hermeneutiske metode..

Brugbart svar (0)

Svar #9
26. maj 2008 af Ratkind (Slettet)

Jeg har om dommedag med kombinationen religion og fysik... hvilken metode er det lige? jeg har jo kigget på tekster fra koranen og fra biblen fx johannes' åbenbaring.. er det så historisk-kritisk eller??

Brugbart svar (0)

Svar #10
26. maj 2008 af Sjopa (Slettet)

Det afhænger af hvordan du fortolker dine religiøse tekster. JOhannes Åbenbaring kan f.eks. fortolkes både futuristisk (teksten handler om det der skal ske ved verdens ende), kirke-historisk (handler om krikens historie - 7 segn = 7 perioder), samtidshistorisk ("trøste-skrift" til de kristne i romertiden, dr blev forfulgt og derfor havde brug for en fremtidsvision)og idealistisk (ikke tidsbestemt, men fortæller hvad meningen med tro er i fortid, nutid og fremtid).

Jeg skriver også om Dommedag i fysik og religion og benytter den futuristiske metode, hvor jeg sammenligner med konsekvenserne af et asteroide/komet nedslag.

Brugbart svar (0)

Svar #11
28. maj 2008 af Jecmu (Slettet)

#9 / #10

har også dommedag og har læst johs. åbenbaring, en sura hvis navn jeg ikke kan huske og en jødisk tekst og undersøgt hvordan de kan være et produkt af den situation de er opstået i, fx. johs. åbenbaring som en trøst til de kristne da de blev forfulgt, men er dette samtidshistorisk eller historisk-kritisk metode og er der nogen der kan give en god definition af disse to metoder?

mange tak :)

Brugbart svar (0)

Svar #12
28. maj 2008 af Hellesoe (Slettet)

Hej!
Jeg har også religion som et af mine fag i AT - hvad er historisk-kritisk??? Help Me!

Brugbart svar (0)

Svar #13
28. maj 2008 af Occulta (Slettet)

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=523606

Og Wiki: http://da.wikipedia.org/wiki/Historisk-kritisk_metode

Brugbart svar (0)

Svar #14
28. maj 2008 af Hellesoe (Slettet)

Okay, Tak!
Men jeg er bare meget i tvivl! I min opgave har jeg bl.a. en tekst af Al Nabhani (Han er grundlæggeren af gruppen Hizb ut-Tahrir) - hans tekster danner altså grundlag for gruppen! Men.. ja.. metoden er her??!

Brugbart svar (0)

Svar #15
16. juni 2016 af jens12234 (Slettet)

Jeg ved godt det er en gammel tråd, men måske der er en venlig sjæl derude der vil hjælpe mig. Jeg skriver om stamcelleforskning i biologi og religion. Jeg har svært ved metoderne i religion. jeg ville egentlig bruge den religionssociologiske metode, men kan ikke finde brugbart empiri. Jeg tænkte også jeg kunne bruge den religion historiske metode - men hvilke kilder skal man benytte der?


Skriv et svar til: Religionsfaglig metode??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.