Biologi

Skriftlig eksamen A

20. maj 2008 af hollensberg (Slettet)
Nu er skriftlig eksamen i biologi overstået. Da prøven var færdig opdagede jeg en fejl i opgave 2 omkring genotyperne. Jeg ved godt, at der i opgaven stod, at genet sidder på X-kromosomet, men jeg sagde alligevel, at nedarvningen var autosomal recessiv - det var nemlig det mest sandsynlige, når man lavede krydsningskemaerne. Efterfølgende snakkede jeg med min lærer om det, og han sagde også, at opgaven var dårlig. Bl.a. fordi der i opgaven også bliver talt om homozygote og heterozygote personer. Er der nogle der ved, hvormeget det trækker ned, eller også om jeg bare får lidt point for opgaven alligevel, når jeg har argumenteret for, hvorfor den er autosomal?

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2008 af sutt (Slettet)

Efter prøven talte jeg med min biologilære omkring opgave 2 - hun kunne umiddelbart ikke løse den og var faktisk i tvivl om hvorvidt der var en fejl i opgaven.

Brugbart svar (0)

Svar #2
20. maj 2008 af Ditte_boisen (Slettet)

Jeg har skrevet at den var kønsbunden og ressisiv nedarvet og jeg lavede krydsningsskemaer med X og Y'er. tror i det er forkert?

Svar #3
20. maj 2008 af hollensberg (Slettet)

Det er rart at høre, at andre lærere også har været opmærksom på, at der muligvis er en fejl i opgaven. Jeg håber der bliver kompenseret for den dårlige opgave, når opgaverne skal rettes.

#2 nej jeg tror, at din løsning er den rigtige. Sådan er det nok ment, at opgaven skal forstås.

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. maj 2008 af Hizze (Slettet)

Det er korrekt at der var fejl i opgaven. Vi fik det undersøgt af censoren. Der vil blive taget hensyn til fejlen i bedømmelsen.

Brugbart svar (0)

Svar #5
20. maj 2008 af sprit (Slettet)

Det er sgu uprofessionelt med fejl i opgaven. Jeg lagde slet ikke mærke til den, men vi talte om det efter eksamen og sendte en email til vores lærer (som ikke har svaret).

Brugbart svar (0)

Svar #6
20. maj 2008 af Callidus (Slettet)

Jeg er ikke helt med.. Hvordan kan man se, at det er kønsbunden. Jeg skrev også, at det var autosomal recessiv.. Lyder måske lidt dumt, men hvad var fejlen i opgaven helt præcist?

Svar #7
20. maj 2008 af hollensberg (Slettet)

Nu har jeg ikke opgavesættet længere, men der stod, at genet var bundet til til X-kromosomet, som om at arvegangen var kønsbunden. Dog er det ikke sandsynligt, at arvegangen er kønsbunden, når man kigger på stamtræet. Et efterfølgende spørgsmål handlede om, hvorfor heterozygote kvinder kan udvise symptomer på blodmangel i variende grad. Dette har noget med nedarvning af X-kromosomer at gøre, dvs. kønsbunden nedarvning. Derfor er der stor forvirring omkring arvegangen...

Brugbart svar (0)

Svar #8
20. maj 2008 af blackduck (Slettet)

Jeg har ikke Biologi på A-niveau, men det lyder da lidt suspekt. Opgavesættet er forresten på nettet: http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/documents/STX081_BIA.pdf


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. maj 2008 af chelli (Slettet)

Jeg havde også problemer med opgave 2 og det plejer ellers at være lige netop det emne jeg er stærk i... Endte dog med at skrive noget om co-dominans.. Håber da at det er noget der bliver taget højde for!!

Brugbart svar (0)

Svar #10
20. maj 2008 af Ditte_boisen (Slettet)

Men jeg så da stamtræet som om at det godt kunne være kønsbunden, hvorfor kan det ikke det?
Det følger jo bare x-kromosomerne, som evt hedder XG for rak eller Xg for syg da XgXg vil fremstå som en syg person... Derved kan en kvinde jo bærer sygdommen ved XGXg hvilket betyder at hun kun bærer sygdommen med også kan have middelsvær blodmangel i nogle tilfælde.

Brugbart svar (0)

Svar #11
20. maj 2008 af -Lisa (Slettet)

#10 det var os det jeg endte med at svare...
i nogle tilfælde, fordi der bl.a. i vores bog står at det inaktive X-kromosom ikke er fuldstændig inaktivt!

Skriv et svar til: Skriftlig eksamen A

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.