Fysik
Tyngdekraften på mars
22. maj 2008 af
anders21 (Slettet)
Hej jeg har en opgave som jeg ikke kan finde ud af.
b) En person kan hoppe lodret opad med en begyndelsesfart på 2.9m/s
Tyngdeaccelerationen på mars er 3,7m/s^2
Hvor højt kommer denne person op, hvis hoppet forgår på mars.
Højden må være det punkt hvor Fop=Ft.
Men hvordan finder jeg hvor højt personen kommer?
b) En person kan hoppe lodret opad med en begyndelsesfart på 2.9m/s
Tyngdeaccelerationen på mars er 3,7m/s^2
Hvor højt kommer denne person op, hvis hoppet forgår på mars.
Højden må være det punkt hvor Fop=Ft.
Men hvordan finder jeg hvor højt personen kommer?
Svar #1
22. maj 2008 af Lurch (Slettet)
hvad mener du med Fop?
Jeg tror ikke du skal kigge på kræfter, men bevægelsesligningen for en konstant accelereret bevægelse,
s(t) = 1/2 *a*t^2 + v0*t + s0
Jeg tror ikke du skal kigge på kræfter, men bevægelsesligningen for en konstant accelereret bevægelse,
s(t) = 1/2 *a*t^2 + v0*t + s0
Svar #2
22. maj 2008 af Azured (Slettet)
Jeg går ud fra at du mener at Fop er en opadrettet kraft, og tyngdekraften er Ft.
For det første eksisterer Fop ikke! Den eneste kraft der påvirker personen er Ft (hvis vi antager at Mars ingen atmosfære har).
Hvis vi forestillede os at der var en opadrettet kraft (raketsko, eller noget lignende), så ville toppunktet heller ikke komme når Fop=Ft. Når Fop er lig Ft er den totale kraftpåvirkning nul, og derved er [i]bevægelsen konstant[/i], dog ikke nødvendigvis nul. [i]Den generelle betingelse for toppunktet (eller laveste punkt) er der hvor [b]hastigheden[/b] er nul[/i].
Som [b]Lurch[/b] siger skal du bare anvende bevægelsesligningen for konstant acceleration, da Ft er tilnærmelsesvis konstant under bevægelsen (det er i hvert fald en meget god approksimation).
Dog vil jeg anbefale at du ikke anvender den med tid til at finde toppunktet, men toppunktsformlen, som du kan udlede af denne (ved at bruge betingelsen for toppunktet):
v_slut^2-v_start^2=2a*s
(hvor s er afstanden objektet har bevæget sig og a er accelerationen, som er negativ (v_slut er mindre end V_start))
For det første eksisterer Fop ikke! Den eneste kraft der påvirker personen er Ft (hvis vi antager at Mars ingen atmosfære har).
Hvis vi forestillede os at der var en opadrettet kraft (raketsko, eller noget lignende), så ville toppunktet heller ikke komme når Fop=Ft. Når Fop er lig Ft er den totale kraftpåvirkning nul, og derved er [i]bevægelsen konstant[/i], dog ikke nødvendigvis nul. [i]Den generelle betingelse for toppunktet (eller laveste punkt) er der hvor [b]hastigheden[/b] er nul[/i].
Som [b]Lurch[/b] siger skal du bare anvende bevægelsesligningen for konstant acceleration, da Ft er tilnærmelsesvis konstant under bevægelsen (det er i hvert fald en meget god approksimation).
Dog vil jeg anbefale at du ikke anvender den med tid til at finde toppunktet, men toppunktsformlen, som du kan udlede af denne (ved at bruge betingelsen for toppunktet):
v_slut^2-v_start^2=2a*s
(hvor s er afstanden objektet har bevæget sig og a er accelerationen, som er negativ (v_slut er mindre end V_start))
Svar #3
22. maj 2008 af Rochester (Slettet)
Man kan også betragte det som et mekanisk system, hvor energien er bevaret.
½*m*v^2 = m*g*h
<=>
v^2 = 2*g*h
<=>
h = v^2/2*g
Det skulle gerne give samme resultat som ved at regne det som en partikel i konstant acceleration.
½*m*v^2 = m*g*h
<=>
v^2 = 2*g*h
<=>
h = v^2/2*g
Det skulle gerne give samme resultat som ved at regne det som en partikel i konstant acceleration.
Skriv et svar til: Tyngdekraften på mars
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
