Fysik

Lydbølger og frekvens (åbent rør)

30. maj 2008 af Rec (Slettet)
Hej,

Jeg sidder og læser lidt om lydbølger og deres frekvens.
En af de såkaldte kontroller gennem bogen gives der en opgave:

Den længste pipe i et kirkeorgel er 32 fod lang (1 fod = 0.3m). Hvilken frekvens har grundtonen hos pipen hvis den er åben?

Eftersom det er en grundtone der snakkes om, er lambda halvt så stor og frekvensen dobbelt så stor. Altså 32*0.3 = 9.6m. Frekvensen burde ifølge mine beregninger være 19.2Hz.
MEN, facitlisten siger en blankt 18Hz.

En der kan forklare hvad jeg gør galt, eller om bogen bare ikke kan finde ud af at 32 fod = 9.6 og ikke 9??

På forhånd tak.

Brugbart svar (1)

Svar #1
30. maj 2008 af mathon

32 fod = 9.6 m = lambda/4

lambda = 4*(9.6 m) = 38,4 m

Svar #2
30. maj 2008 af Rec (Slettet)

Jeg har fundet problemet... Alle bøger og formelsamlinger jeg har viser den forkerte lydhastighed. Lydhastighed i normal temperatur er ca 340m/s.

L = 32*0.3m = 9,6m

v = f*lambda , L = lambda/2 <-> lambda = 2*L

v = f*2*L <-> f = v / 2*L

f = 340 / 2*9,6 = 17,7Hz ~ 18Hz

(For dem der nu undrede sig over hvorfor dette ikke stemte)

Brugbart svar (1)

Svar #3
30. maj 2008 af mathon

...og f = (340 m*s^(-1))/(38,4 m) = 8,85 s^(-1) = 8,85 Hz

Svar #4
30. maj 2008 af Rec (Slettet)

Svar #1+3:

Ja, men det er jo i et halvåbent rør :)

Jeg lavede nogle misberegninger i indlæget. Jeg lavede egentlig kun de misberegninger fordi jeg ikke kunne få resultatet til at stemme med de oplysninger jeg kunne finde i min formelsamling om lydens hastighed, så jeg forsøgte bare på det der var nærmest facit.

Som min løsning i svar #2 viser, fandt jeg den rigtige lydhastighed, og alt løste sig til sidst :)

Men tak alligevel!

Skriv et svar til: Lydbølger og frekvens (åbent rør)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.