Matematik

Bestem x ud fra funktionsværdi

02. juni 2008 af linebadine (Slettet)
Jeg sidder med følgende opgave:

Dødeligheden blandt københavnske mænd i alderen 45-64 år kan i perioden 1974-2004
med god tilnærmelse beskrives ved funktionen

f(x) = -1,5x2 +36,0x +1500,

hvor f (x) er dødeligheden, målt i antal døde pr. 100 000, og x er antal år efter 1974.
a) I hvilket år var dødeligheden størst?

b) I hvilke år var dødeligheden 1620?

- og har brug for hjælp til både a) og b). Har dog fundet ud af, at a) giver 20, men ville ikke kunne opstille en ligning, da jeg er kommet frem til det blot ved at taste de forskellige tal ind og prøve mig frem.

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juni 2008 af Christinana (Slettet)

a) f'(x) = 0

b) sæt f(x) = 1620 og find x (det er en 2. gradsligning)

Brugbart svar (0)

Svar #2
02. juni 2008 af Isomorphician

a) find f'(x) = 0
b) løs 1620 = f(x)

Svar #3
02. juni 2008 af linebadine (Slettet)

Hvordan isoleres x i en 2. gradsligning, når der kommer til at stå 1620-1500=-1,5x2-36x?

Brugbart svar (0)

Svar #4
02. juni 2008 af Isomorphician

få det til at stå på formen:
ax^2 + bx + c = 0

Svar #5
02. juni 2008 af linebadine (Slettet)

og så bare rive 1620 over i minus? Og derfra regne diskriminant osv ud?

Svar #6
02. juni 2008 af linebadine (Slettet)

Hvis jeg udregner -1,5x2 +36,0x +1500=0 bliver det 45,8 og -21,8 og når disse sættes ind bliver funktionsværdien latterligt lav? :S

Brugbart svar (0)

Svar #7
02. juni 2008 af Rochester (Slettet)

a)
-2x + 36 = 0
<=>
x=18

Dvs. i år 1992.

b)
1620 = -1.5x^2 + 36x + 1500
<=>
x=4 v x=20

Dvs. i år 1978 og 1994.


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. juni 2008 af Rochester (Slettet)

#6.
Det er fordi du forsøge at finde funktionsværdien i nulpunkterne. Du skal differentiere f(x) først, og sætte det lig 0.

Brugbart svar (0)

Svar #9
02. juni 2008 af Rochester (Slettet)

forsøge -> forsøger

Brugbart svar (0)

Svar #10
03. juni 2008 af mathon

f'(xo) = -3xo+36,0 = 0

-3xo+36,0 = 0
3xo = 36,0
xo = 12,0
dvs.
12 år efter 1974 --> 1986

Brugbart svar (0)

Svar #11
04. november 2009 af WilliamRonaldo (Slettet)

#10 er det svar til a eller b?


Skriv et svar til: Bestem x ud fra funktionsværdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.