Matematik

uforkortelige brøker

04. juni 2008 af 0fficepark (Slettet)
Hej, jeg har en brøk der ser således ud:

((1/3)/5), skal man så ikke få nævneren (3), til at gå ud. Dette gøre man så ved, at gange med 3, både foroven og fornede:

((1/3)/5) <=> (((1/3)*3)/5*3) = 1/15

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)

Du får det rigtige resultat, men fremgangsmåden er at når man deler en brøk, ganger man med den omvendte.
(1/3)/5=(1/3)/(5/1)=1/3*1/5=1/15

Svar #2
04. juni 2008 af 0fficepark (Slettet)

hmm.. det kan jeg ikke lige se for mig. Ganger med den omvendte? Hvad mener du? Hvad skal der i dette tilfældes ganges?

Brugbart svar (0)

Svar #3
04. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)

Er du med på at (1/3)/5=(1/3)/(5/1)? Jeg har bare sagt 5 delt med 1, det er vel rimelig nok. Så vender du den brøk om der hedder 5/1 så den bliver 1/5 og så ganger du de to brøkker sammen, altså gange med den omvendte.

Svar #4
04. juni 2008 af 0fficepark (Slettet)

kan man godt bare sige, 5 delt med 1. Da 1 jo næsten ingen værdi har

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. juni 2008 af Esbenps

#4
1 har da en værdi :-) Det er bare et spørgsmål om, at 5/1 er det samme som 5. Det gør ingen forskel om man dividerer med 1 eller ej. Du må også gerne gange med 1, hvis du vil.

Jeg plejer altid bare at lade nævneren af øverste brøk "falde gennem" brøkstregen og ganges på nævneren af det totale brøk. Sådan her:



Men igen der er utallige måder at gøre det på. Man også bare indse, at 2/5 er det samme som 2 * 1/5. Det giver følgende metode:


Skriv et svar til: uforkortelige brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.