Kemi

Reaktionsskema

19. september 2004 af ande (Slettet)
Hejsa,

Har problemer med følgende opgave:

5,00g af en blanding mellem NaHCO3 og Na2CO3 opvarmes til ca. 300C i ca. 10min. Under disse omstændigheder spaltes alt NaHCO3, idet der bl.a. dannes CO2. Der sker ingen spaltning af Na2CO3.
a) Opskriv et reaktionsskema for spaltningsreaktionen.

Mit bud:
2NaHCO3(s)= Na2CO3(s) + H2O (g) + CO2 (g)

Men er det rigtigt, for det er jo en blanding af NaHCO3 og Na2CO3?

Anne

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2004 af KemiKasper (Slettet)

Det er rigtigt :)

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. september 2004 af KemiKasper (Slettet)

vedr. det andet du sagde: Na2CO3 dekomponerer ikke

Svar #3
19. september 2004 af ande (Slettet)

ok :)
Så kan du vel også lige hjælpe mig med at tyde følgende spørgsmål:

Beregn massen af stoffet efter opvarmning under forudsætning af, at stoffet er ren NaHCO3.

Skal jeg så bare finde massen af Na2CO3, altså:
nNaHCO3=5,000g/83,996g/mol = 0,0595mol
nNa2CO3 = 1/2* 0,0595mol
mNa2CO3 = 0,0298mol*106g/mol = 3,155g

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. september 2004 af KemiKasper (Slettet)

det er nemlig lige hvad du skal :)

Svar #5
19. september 2004 af ande (Slettet)

hehe, ok, men så liiige det sidste spørgsmål :D

Efter opvarmningen vejer stoffet 3,71g.
Beregn indholdet af Na2CO3 i den oprindelige stofblanding og angiv resultatet i masseprocent.

Hvad så her, jeg har jo ikke noget Na2CO3 på reaktantsiden?

Brugbart svar (0)

Svar #6
19. september 2004 af KemiKasper (Slettet)

så kan du regne 'tilbage'. Når du har 3,71 g kan du udregne stofmængden. Stofmængden af natriumhydrogencarbonat vil så være dobbelt så stor. Dette kan omregnes til en masse. Og ende siger du m(NaHCO3)/5,00g * 100 :D

Svar #7
19. september 2004 af ande (Slettet)

Selvfølgelig, takker :D

Svar #8
19. september 2004 af ande (Slettet)

hmmmm, men det kommer ikke til at passe:

Stofmængde Na2CO3: 3,71/106g/mol = 0,0350mol
Stofmængde NaHCO3 = 2*0,0350mol = 0,0700mol
Masse NaHCO3: 0,0700mol*83,996g/mol = 5,9g!

Hvad er der galt?

Svar #9
20. september 2004 af ande (Slettet)

KemiKasper? :)

Brugbart svar (0)

Svar #10
21. september 2004 af Mette-vunds (Slettet)

Hvis det er masseeprocenten af Na2CO3, du skal finde, må det da bare være 3,71g/5,00g*100% da Na3CO3'en ikke spaltes ved reaktionen.

Svar #11
23. september 2004 af ande (Slettet)

Men så giver det jo en masseprocent på 74,2%. På emballagen står der, at stoffet er NaHCO3, men det er en blanding mellem NaHCO3 og så Na2CO3, og det er så masseprocenten af Na2CO3,jeg skal bestemme.Jeg har beregnet massen af stoffet efter opvarmning under forudsætning af, at stoffet er ren NaHCO3, det giver 3,155g.
Efter opvarmningen af de 5,00g af blandingen vejer stoffet 3,71g, og jeg skal så beregne indholdet af Na2CO3 i den oprindelige stofblandning og opgive svaret i masseprocent.

Men hvordan, synes det lyder ulogisk med 74,2% Na2CO3.

Svar #12
23. september 2004 af ande (Slettet)

Ingen? :(

Skriv et svar til: Reaktionsskema

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.