Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)
Forståelse af obligationer
11. juni 2008 af
Eagle-Eye (Slettet)
Hej,
Jeg vil lige sikre mig, at jeg har forstået princippet bag obligationer.
Udsteder: Realkreditinsitutterne, staten etc.
Men pengene bag obligationen som udstedes af realkreditinstitutterne, er penge fra en investor (eller obligationsejer?).
Hvis Hr. Jensen mangler penge til at købe et hus, låner han penge via. realkreditinsituttet - dvs. han låner en obligation, og er dermed - obligationslåner.
På Obligationer er der fast rente (effektiv rente), og dermed er lånet billigt. Hvis han låner obligationer med nominel værdi på 100, hvor renten er 4 %, skal han altså betale 4 kr pr år - pr. obligation - til obligationsejeren.
Hvis obligationslåneren finder en bedre metode at låne penge på, kan han til hver en tid indfri obligationen - og obligationsejeren får dermed sine investerede penge igen?. dvs. 100 kr pr. obliagation. Hvis Hr. Jensen derimod ikke kan betale gælden tilbage, har obligationsejerne pant i huset - dvs. at realkreditinstitutterne, kan sælge huset og dermed få pengene igen. Så man som obligationsejer ikke taber penge på sin investering.
I obligationer findes 3 lånemuligheder: Annuitetslån, Serielån og Stående lån.
Som obligationsejer, er det ydelsen man modtager fra obligationslåneren. Ydelsen = Afdrag + Renter. Lånet betales altså tilbage af obligationslåner til obligationsejer + renter.
Der skelnes mellem 3 typer obligationer: Stats, Realkredit- og virksomhedesobligationer.
Der findes som for aktier, også risici ved investering i obligationer. Disse kan betegnes som: kreditrisiko, kursrisiko og konverteringsrisiko.
Kreditrisikoen, er risikoen ved at obligationsudstederen går konkurs. (Usandsynlig men realistisk).
Kursrisikoen, er risikoen for at den effektive rente ændrer sig. Hvis renten ændrer sig, ændres også obligationens kurs. Hvis obligationslåner så vælger at indfri obligationen mens renten fx stiger, mister man penge som obligationsejer (investor), da kursen for obligationen er faldet. Falder renteniveauet derimod, ja så stiger obligationens kurs, og obligationen bliver mere attraktiv - Hvorfor?.
Konverteringsrisikoen, er risikoen at obligationen kommer op over kurs 100. Det betyder at obligationslåneren formentlig vil indfri obligationen og lede efter andre obligationer med lavere rente?. Håber på en forklaring til denne?.
Mvh,
JJ
Jeg vil lige sikre mig, at jeg har forstået princippet bag obligationer.
Udsteder: Realkreditinsitutterne, staten etc.
Men pengene bag obligationen som udstedes af realkreditinstitutterne, er penge fra en investor (eller obligationsejer?).
Hvis Hr. Jensen mangler penge til at købe et hus, låner han penge via. realkreditinsituttet - dvs. han låner en obligation, og er dermed - obligationslåner.
På Obligationer er der fast rente (effektiv rente), og dermed er lånet billigt. Hvis han låner obligationer med nominel værdi på 100, hvor renten er 4 %, skal han altså betale 4 kr pr år - pr. obligation - til obligationsejeren.
Hvis obligationslåneren finder en bedre metode at låne penge på, kan han til hver en tid indfri obligationen - og obligationsejeren får dermed sine investerede penge igen?. dvs. 100 kr pr. obliagation. Hvis Hr. Jensen derimod ikke kan betale gælden tilbage, har obligationsejerne pant i huset - dvs. at realkreditinstitutterne, kan sælge huset og dermed få pengene igen. Så man som obligationsejer ikke taber penge på sin investering.
I obligationer findes 3 lånemuligheder: Annuitetslån, Serielån og Stående lån.
Som obligationsejer, er det ydelsen man modtager fra obligationslåneren. Ydelsen = Afdrag + Renter. Lånet betales altså tilbage af obligationslåner til obligationsejer + renter.
Der skelnes mellem 3 typer obligationer: Stats, Realkredit- og virksomhedesobligationer.
Der findes som for aktier, også risici ved investering i obligationer. Disse kan betegnes som: kreditrisiko, kursrisiko og konverteringsrisiko.
Kreditrisikoen, er risikoen ved at obligationsudstederen går konkurs. (Usandsynlig men realistisk).
Kursrisikoen, er risikoen for at den effektive rente ændrer sig. Hvis renten ændrer sig, ændres også obligationens kurs. Hvis obligationslåner så vælger at indfri obligationen mens renten fx stiger, mister man penge som obligationsejer (investor), da kursen for obligationen er faldet. Falder renteniveauet derimod, ja så stiger obligationens kurs, og obligationen bliver mere attraktiv - Hvorfor?.
Konverteringsrisikoen, er risikoen at obligationen kommer op over kurs 100. Det betyder at obligationslåneren formentlig vil indfri obligationen og lede efter andre obligationer med lavere rente?. Håber på en forklaring til denne?.
Mvh,
JJ
>Der skelnes mellem 3 typer obligationer: Stats, Realkredit- og >virksomhedesobligationer.
Statsobligationer = Staten skal låne penge
Realkredit = Boligejere skal låne penge
Virksomheder = Virksomheder skal låne penge
= Låntagere
Obligationerne sælges som regel til pensionskasser og investeringsforeninger (långivere / obligationsejere)
--
Der findes som for aktier, også risici ved investering i obligationer. Disse kan betegnes som: kreditrisiko, kursrisiko (renterisiko) og konverteringsrisiko (kun ved konvertible obligationer).
--
Kursrisikoen, er risikoen for at den effektive rente ændrer sig. Hvis renten ændrer sig, ændres også obligationens kurs. Hvis obligationslåner så vælger at indfri obligationen mens renten fx stiger, mister man penge som obligationsejer (investor), da kursen for obligationen er faldet. Falder renteniveauet derimod, ja så stiger obligationens kurs, og obligationen bliver mere attraktiv - Hvorfor?.
Hvis du investerer penge til en effektiv rente på 4% og det generelle renteniveau så efterfølgende stiger til f.eks. 8%, er det klart at du har gjort en dårlig investering. Det modsatte gælder ved rentefald.
--
I obligationer findes 3 lånemuligheder: Annuitetslån, Serielån og Stående lån.
Der findes også andre lånetyper f.eks. pauselån.
--
Konverteringsrisikoen, er risikoen at obligationen kommer op over kurs 100. Det betyder at obligationslåneren formentlig vil indfri obligationen og lede efter andre obligationer med lavere rente?. Håber på en forklaring til denne?.
I mange realkreditobligationer har låntager mulighed for at købe obligationen tilbage til kurs 100. Hvis vi nu siger at renteniveauet er faldet så meget at kursen er steget til 110, kan låntager købe en obligation til en meget fordelagtig pris.
--
På Obligationer er der fast rente (effektiv rente), og dermed er lånet billigt.
Det giver IKKE mening at tale om at lånet er billigt. Du kan tale om at du har renterisiko vs. ikke at have renterisiko.
Statsobligationer = Staten skal låne penge
Realkredit = Boligejere skal låne penge
Virksomheder = Virksomheder skal låne penge
= Låntagere
Obligationerne sælges som regel til pensionskasser og investeringsforeninger (långivere / obligationsejere)
--
Der findes som for aktier, også risici ved investering i obligationer. Disse kan betegnes som: kreditrisiko, kursrisiko (renterisiko) og konverteringsrisiko (kun ved konvertible obligationer).
--
Kursrisikoen, er risikoen for at den effektive rente ændrer sig. Hvis renten ændrer sig, ændres også obligationens kurs. Hvis obligationslåner så vælger at indfri obligationen mens renten fx stiger, mister man penge som obligationsejer (investor), da kursen for obligationen er faldet. Falder renteniveauet derimod, ja så stiger obligationens kurs, og obligationen bliver mere attraktiv - Hvorfor?.
Hvis du investerer penge til en effektiv rente på 4% og det generelle renteniveau så efterfølgende stiger til f.eks. 8%, er det klart at du har gjort en dårlig investering. Det modsatte gælder ved rentefald.
--
I obligationer findes 3 lånemuligheder: Annuitetslån, Serielån og Stående lån.
Der findes også andre lånetyper f.eks. pauselån.
--
Konverteringsrisikoen, er risikoen at obligationen kommer op over kurs 100. Det betyder at obligationslåneren formentlig vil indfri obligationen og lede efter andre obligationer med lavere rente?. Håber på en forklaring til denne?.
I mange realkreditobligationer har låntager mulighed for at købe obligationen tilbage til kurs 100. Hvis vi nu siger at renteniveauet er faldet så meget at kursen er steget til 110, kan låntager købe en obligation til en meget fordelagtig pris.
--
På Obligationer er der fast rente (effektiv rente), og dermed er lånet billigt.
Det giver IKKE mening at tale om at lånet er billigt. Du kan tale om at du har renterisiko vs. ikke at have renterisiko.
Skriv et svar til: Forståelse af obligationer
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
