Kemi
Kemi Afl
22. september 2004 af
Miss88 (Slettet)
hej.. der er lige en opgave jeg ikke kan finde ud af i min kemi aflevering.. hvis der er nogen der vil hjælpe mig, vil jeg blive meget glad..
OPG.5.16 (i den lyserøde kemibog)
Der fremstilles en opløsning af bariumhydroxid ved at opløse 5,30 g Ba(OH)2 * 5H2O i vand i en 250 mL målekolbe og fylde op med vand til strengen.
-opløsningen blandes med 150 mL 0,400 M HNO3, temp 25C.
b) beregn pH for den færdige blanding.
jeg har så taget
(minus)-log((150mL*0,400M)/400mL)
pH=0,8... men desværre er det ikke det rigtige facit....??
OPG.5.16 (i den lyserøde kemibog)
Der fremstilles en opløsning af bariumhydroxid ved at opløse 5,30 g Ba(OH)2 * 5H2O i vand i en 250 mL målekolbe og fylde op med vand til strengen.
-opløsningen blandes med 150 mL 0,400 M HNO3, temp 25C.
b) beregn pH for den færdige blanding.
jeg har så taget
(minus)-log((150mL*0,400M)/400mL)
pH=0,8... men desværre er det ikke det rigtige facit....??
Svar #1
22. september 2004 af Damon (Slettet)
n(Ba(OH)2 * 5H2O) = m/M = 5,3g/(137,3+2*16+2*1,008 + 5*(2*1,008 + 16))g/mol = 5,3g/207,348g/mol = 0,025g mol
Af Ba(OH)2 * 5H2O molekylet ses det at der er 2 OH- partikler per Ba(OH)2 * 5H2O molekyle. Stofmængden af OH- er altså dobbelt så stor:
n(OH-)=2*n(Ba(OH)2 * 5H2O) = 0,0256mol * 2 = 0,0511 mol
[OH-]=n/V = 0,0511 mol / 0,250 L = 0,204 M
pOH=-log[OH-]= -log 0,204 = 0,689
pH = 14,00 - pOH = 14 - 0,689 = 13,311
Af Ba(OH)2 * 5H2O molekylet ses det at der er 2 OH- partikler per Ba(OH)2 * 5H2O molekyle. Stofmængden af OH- er altså dobbelt så stor:
n(OH-)=2*n(Ba(OH)2 * 5H2O) = 0,0256mol * 2 = 0,0511 mol
[OH-]=n/V = 0,0511 mol / 0,250 L = 0,204 M
pOH=-log[OH-]= -log 0,204 = 0,689
pH = 14,00 - pOH = 14 - 0,689 = 13,311
Svar #2
22. september 2004 af Miss88 (Slettet)
Mange tak.. jeg er vist kommet til at skrive 5H2O istedet for 8, men det retter jeg selv... :)
Skriv et svar til: Kemi Afl
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
