Dansk
oplysningstiden noter kig på det
14. juni 2008 af
studentpigen (Slettet)
hej
har lavet oplysningstidens noter, som jeg vil bruge til eksamen. vil i kigge om det er rigtig det , jeg har lavet.
Oplysningstiden (1750 – 1800) er rationalismens – altså FORNUFTEN
Kommer til DK fra Frankrig
Man opfordres til at bruge sin fornuft, opføre sig naturligt, tænke selv og være kritisk. rig og England
3 dimensioner/nøgleord:
fornuftige ( alt kan gennemskues og forklares rationelt = fornuftigt)
Naturlige ( individ skal kunne udtrykke sig med sine naturgivne evner) forstår ik ?
Nyttig: ( gud har skabt det hele, men blander sig ikke)
De 3 tekster jeg har puttet, hænger det sammen?
Rationalisterne tror på Gud. Ikke fordi det står i Bibelen, men fordi deres fornuft siger dem, at Gud eksisterer
Underklassen acceptereds ikke som mennsker i oplysningenstiden
Oplysningstiden bekæmper den kristne arvesynd – tror på lighed/frihed for alle mennnsker
Mennsker er i besiddelse af:
a. medfødt sund fornuft
b. medfødt moral der er ens for alle mennesker
c. fri vilje og udødlig sjæl - modsætning til dyrene
hvad betyder rationalisme?
har lavet oplysningstidens noter, som jeg vil bruge til eksamen. vil i kigge om det er rigtig det , jeg har lavet.
Oplysningstiden (1750 – 1800) er rationalismens – altså FORNUFTEN
Kommer til DK fra Frankrig
Man opfordres til at bruge sin fornuft, opføre sig naturligt, tænke selv og være kritisk. rig og England
3 dimensioner/nøgleord:
fornuftige ( alt kan gennemskues og forklares rationelt = fornuftigt)
Naturlige ( individ skal kunne udtrykke sig med sine naturgivne evner) forstår ik ?
Nyttig: ( gud har skabt det hele, men blander sig ikke)
De 3 tekster jeg har puttet, hænger det sammen?
Rationalisterne tror på Gud. Ikke fordi det står i Bibelen, men fordi deres fornuft siger dem, at Gud eksisterer
Underklassen acceptereds ikke som mennsker i oplysningenstiden
Oplysningstiden bekæmper den kristne arvesynd – tror på lighed/frihed for alle mennnsker
Mennsker er i besiddelse af:
a. medfødt sund fornuft
b. medfødt moral der er ens for alle mennesker
c. fri vilje og udødlig sjæl - modsætning til dyrene
hvad betyder rationalisme?
Svar #1
14. juni 2008 af Katarina000 (Slettet)
Rationalisme betyder erkendelse via fornuften(at vi kan tænke(rationaliserer) os frem til viden) uafhængigt at overleverede sandheder fra autoriteter(fx. kirken) eller fra erfaringer(via sansning)
Rationalister er ikke nødvendigvis troende, men de troende rationalister i oplysningstiden troede på at gud va skaber, men at han ikke blandede sig(altså naturlovene fungerer uden guds indblanding)
Centrale begreber:
FORNUFT, Frihed, fremskridt og myndighed
myndige rationelle mennesker kan forstå verden og træffe beslutninger der er medvirkende til en positiv udvikliing( fx.Menneskerettighedserklæringen 1789 - Den franske revolution, demokrati)
"underklassen" eller 3. stand( jvf. det feudale samfund) var udenfor indflydelse, men netop tanken om at alle mennesker er frie og lige, gjorde op med denne forestilling om at man var blevet sat på en plads af gud, og at man skulle blive der livet igennem.
Rationalister er ikke nødvendigvis troende, men de troende rationalister i oplysningstiden troede på at gud va skaber, men at han ikke blandede sig(altså naturlovene fungerer uden guds indblanding)
Centrale begreber:
FORNUFT, Frihed, fremskridt og myndighed
myndige rationelle mennesker kan forstå verden og træffe beslutninger der er medvirkende til en positiv udvikliing( fx.Menneskerettighedserklæringen 1789 - Den franske revolution, demokrati)
"underklassen" eller 3. stand( jvf. det feudale samfund) var udenfor indflydelse, men netop tanken om at alle mennesker er frie og lige, gjorde op med denne forestilling om at man var blevet sat på en plads af gud, og at man skulle blive der livet igennem.
Svar #2
14. juni 2008 af studentpigen (Slettet)
hvad med de tre sætninger, jeg har lavet er det rigtig så
fornuftige
( alt kan gennemskues og forklares rationelt = fornuftigt)
Naturlige
( individ skal kunne udtrykke sig med sine naturgivne evner) forstår ik ?
Nyttig:
( gud har skabt det hele, men blander sig ikke)
De 3 tekster jeg har puttet, hænger det sammen?
fornuftige
( alt kan gennemskues og forklares rationelt = fornuftigt)
Naturlige
( individ skal kunne udtrykke sig med sine naturgivne evner) forstår ik ?
Nyttig:
( gud har skabt det hele, men blander sig ikke)
De 3 tekster jeg har puttet, hænger det sammen?
Svar #3
14. juni 2008 af studentpigen (Slettet)
Rationalisme betyder det så, det er mennsker der bruger deres fornuft, altså deres viden og kloghed ik?
Skriv et svar til: oplysningstiden noter kig på det
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
