Matematik
tvivl om parabels skæring med x-aksen
15. juni 2008 af
t-astrid (Slettet)
hej jer der ikke sover,
jeg skal til matematik eksamen i morgen. mundtlig. jeg har desværre glemt at få kigget på et spørgsmål så nu sidder jeg her kl. 23.55 og er i tvivl om det her spørgsmål der lyder:
''udled formlen for parablens skæring med x-aksen (rødderne i andensligningen)''
måske er jeg lidt for træt men hvilken formel skal jeg bevise?? formlen for diskriminanten? eller??
håber I kan hjælpe mig, jeg skal op kl 9!!
jeg skal til matematik eksamen i morgen. mundtlig. jeg har desværre glemt at få kigget på et spørgsmål så nu sidder jeg her kl. 23.55 og er i tvivl om det her spørgsmål der lyder:
''udled formlen for parablens skæring med x-aksen (rødderne i andensligningen)''
måske er jeg lidt for træt men hvilken formel skal jeg bevise?? formlen for diskriminanten? eller??
håber I kan hjælpe mig, jeg skal op kl 9!!
Svar #1
15. juni 2008 af Da-ted (Slettet)
Løsningsformlen til andengradsligningen. At udlede diskriminanten er en del af den ja:)
Svar #2
16. juni 2008 af –Zeta– (Slettet)
ax² + bx + c = 0
Der ganges igennem med 4a:
4a²x² + 4abx + 4ac = 0
Herefter lægges b² til på begge sider:
4a²x² + b² + 4abx + 4ac = b²
Ved brug af en kvadratsætning fås nu:
(2ax+b)² + 4ac = b²
4ac trækkes fra på begge sider:
(2ax+b)² = b² - 4ac
Højresiden kaldes for d, hvorfor
(2ax+b)² = d
Når d er 0 vil der være netop én løsning som er:
(2ax+b)² = 0 <=> x = -b/(2a)
Når d0 fås:
(2ax+b)² = d <=> 2ax + b = ±sqrt(d) <=> x = (-b ± sqrt(d))/2a
Der ganges igennem med 4a:
4a²x² + 4abx + 4ac = 0
Herefter lægges b² til på begge sider:
4a²x² + b² + 4abx + 4ac = b²
Ved brug af en kvadratsætning fås nu:
(2ax+b)² + 4ac = b²
4ac trækkes fra på begge sider:
(2ax+b)² = b² - 4ac
Højresiden kaldes for d, hvorfor
(2ax+b)² = d
Når d er 0 vil der være netop én løsning som er:
(2ax+b)² = 0 <=> x = -b/(2a)
Når d0 fås:
(2ax+b)² = d <=> 2ax + b = ±sqrt(d) <=> x = (-b ± sqrt(d))/2a
Skriv et svar til: tvivl om parabels skæring med x-aksen
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
