Kemi

Aktuel koncentration

16. juni 2008 af Helena7 (Slettet)
Nogen, der kan forklare mig dette begreb? Det står virkelig kringlet i min bog. Hvad er helt præcist forskellen mellem formel og aktuel koncentration?

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juni 2008 af Mester_Bean (Slettet)

Der er efterhånden oprettet ret mange indlæg med det emne. Se f.eks. https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=102259

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. juni 2008 af mathon

Opløses 1,704 g NH3= 0,100 mol NH3 i så meget vand, at det samlede volumen er nøjagtigt 1 liter, har man,
at
c_NH3 = 0,100 M.
Dette er den såkaldt formelle koncentration af NH3.

Da NH3 imidlertid omsætter sig lidt med vandet under dannelse af NH4^(+) og OH^(-),
er den aktuelle koncentration af NH3 mindre end 0,100 M, nemlig 0,0987 M.
Dette skrives [NH3] = 0,0987 M.

Den aktuelle koncentration [NH4^(+)] er da 0,0013 M,
dvs.
at summen af [NH3] og [NH4^(+)] er lig med den formelle koncentration af ammoniak, c_NH3.

Kun 1,3% af ammoniakmolekylerne er omdannet til NH4^(+).

eksempelvis er en 0,100 M bariumhydroxid 100% dissocieret,
hvilket betyder,
at
c_Ba(OH)2 = 0,100 M
[Ba^(2+)] = 0,100 M
[OH^(-)] = 0,200 M
og
[Ba(OH)2] = 0 M

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. juni 2008 af Mester_Bean (Slettet)

#2 hvordan ved du at bariumhydroxid er 100% dissocieret, og kun 1,3% af ammoniakmolekylerne er omdannet? Jeg troede man skulle bruge opløselighedsproduktet?

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. juni 2008 af mathon

...et spørgsmål om ioniseringsgraden, a (egentlig alfa)

[NH4^(+)] = a*c_NH3

af processen
....................................NH3 + H2O <--> NH4^(+) + OH^(-)
koncentration ............(1-a)c_NH3..........a*c_NH3...a*c_NH3

hvoraf
ved 25°C
a = [OH(-)]/c_NH3 = 10^(-pOH)/c_NH3 = 10^(pH-14)/c_NH3
og dermed

[NH3] = (1-a)c_NH3 = (1-10^(pH-14))c_NH3


Skriv et svar til: Aktuel koncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.