Fysik

HASTER ! FYSIK EKSAMEN

17. juni 2008 af Marialouisa1 (Slettet)
Jeg sidder til fysikeksamen (24 timersforberedelse)

Jeg er meget i tvivl om bølgeformlen, jeg har fået afvide at bølgeformlen er: v = f * ?

men i mit leksikon står der at bølgeformlen er:
? = v * T

hvor T er svingningstiden, som er den tid det varer, før at bølgen gentager sig på et bestemt sted;

og frekvensen er antal svingninger pr sek,
derefter siger de " altså lig med 1/T"

Er der en der er sød at forklare mig hvorfor det er lig med 1/T ?
og hvorfor det kan være at i bølgeformlen man både kan gange med T og f ?

Svar #1
17. juni 2008 af Marialouisa1 (Slettet)

den kan åbenbart ikke vise tegnet Lambda , men der hvor der er spørgsmåltegn i formlerne skal der stå "lambda"

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. juni 2008 af Wickifs (Slettet)

Bølge formlen.
Udbredelses hastigheden for en harmonisk bølge defoneres som den vejlængde, som en bølgetop tilbagelægger pr sekund. Hvis bølge længden er lamda , og frekvensen er f, så kan hastiheden v udtrykkes ve formlen : V= lambda * f

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. juni 2008 af Wickifs (Slettet)

1/t = f , altså din frekenvs!

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. juni 2008 af juventuz (Slettet)

f=1/T

v=f*lambda
lambda=v*T

v=(1/T)*lambda
v/(1/T)=lambda
(v*T)/1=lambda
lambda=v*T

Kand dine regneregler. så vil du kunne indse, at grundet beregningerne ovenfor, er begge formler korrekte^^

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. juni 2008 af Jerslev

#0: Bølgeformen kan udtrykkes på flere måder:

v=lambda*f, hvor v er hastigheden, lambda er bølgelængden og f er frekvensen. Frekvensen er den reciprokke værdi af perioden, så hvis jeg indsætter f=1/T => v=lambda/T <=> lambda=v*T
- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)

Frekvensen er som du selv siger, antal svingninger per sekund, derfor er den givet som f=1/T og da T måles i sekunder er enheden 1/s.

Bølgeformlen er v=f*? (jeg benytter mig af samme notation med spørgsmålstegn ;))
Men hvis du erstatter f med 1/T får du:
v=1/T*? <=>
?=v*T

Altså er begge udtryk korrekte :)

Svar #7
17. juni 2008 af Marialouisa1 (Slettet)

Okay nu forstår jeg det.
Tusinde mange gange tak :)

Skriv et svar til: HASTER ! FYSIK EKSAMEN

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.