Fysik

Fysik Eksamen 2.g

18. juni 2008 af knudsen999 (Slettet)
Hej

Jeg står nu i min eksamen, og har fået følgende til opgave. Jeg skal præsenterer emnet bølger, herunder dele af eksperimentet stående bølger på en fiskesnøre.
Men emnet bølger er jo bredt. Så nogen der har gode forslag til hvordan jeg får formuleret det på en fornuftig forståelig måde

På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juni 2008 af juventuz (Slettet)

-resonans
-resonansfrekvenser
-hvorfor opstår der stående bølger på strengen (vibratoren sender flere bølger og de intefererer...)
-bølgeegenskaber
-transversale- og longitudinale bølger
-beregnelser af bølgelængder osv.

and so on. fortæl om bølger som en indledning. Kort hva er det. Derefter gå i dybden med 2 eller 3 delemner til bølger. Lærer og censor ved godt, at der ikk er tid til at fortælle alt om bølger. Derfor gå i dybden med enkelte delemner^^

Svar #2
18. juni 2008 af knudsen999 (Slettet)

Tak for det hurtige svar :) Jeg har det på c-niveau så transversale- og longitudinale bølger har jeg ikke haft om. Kunne du evt. fortælle kort om resonans/resonansfrekvenser.

Tak igen.

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. juni 2008 af juventuz (Slettet)

Resonans er, når der fx på forsøget sker udsving. Resonansfrekvenser er, logisk nok, derfor de frekvenser, hvor der sker udsvingene.

Ved du hvad. Den teori, som jeg skrev om selvsamme forsøg kan du lige få. Enjoy^^

n blge er karakteriseret ved:
- Blgelngden
- Frekvensen
- Hastigheden
Blgelngden er afstanden mellem eksempelvis to blgetoppe eller (som billedet nedenfor illustrerer) midten med den maksimale og minimale amplitude. Denne afstand betegnes lambda, som mles i meter.
Frekvens er antallet af blgetoppe, som passerer pr. sekund. Denne betegnes Hz. Hastigheden er den fart, som n enkelt blgetop bevger sig med.


Vibratoren sender blger gennem snren, der bliver reflekteret i den anden ende. P vej tilbage mder blgerne nye blger lavet af vibratoren. Disse blger interfererer.
I en stende blge, svarer knuder til destruktiv interferens, og buge til konstruktiv interferens.

Transversale blger (tvrblger) er blger med den specielle egenskab, at deres udsving er vinkelret p blgens udbredelsesretning.
Longitudinale blger (lngdeblger) er blger med den specielle egenskab, at deres udsving er parallelt med blgens udbredelsesretning
I dette forsg kommer der transversale blger, hvorimod der, fx i et forsg med lydblger, ville komme longitudinale blger.

Det strste udsving (amplituden) p strengen kaldes for buge, mens der, hvor der ingen svingning er, kaldes for knudepunkter.

fstanden mellem to buge eller to knuder er blgelngde.

Som de to figurer nedenfor viser, er der noget der kaldes grundsvingning og oversvingning.
- Grundsvingning forekommer, nr der er en bug. Svingningen er her en halv blgelngde.
- Oversvingning forekommer, nr der er 2 eller flere buge.
2 buge=1. oversvingning, 3 buge=2. oversvingning osv. Svingningen=1 blgelngde ved 1. oversvingning, 1.5 blgelngde ved 2. oversvingning osv.


æ,ø og å skal du selv indsætte, da jeg har skrevet det i et program, der kaldes ti interactive, som, irriterende nok, gør, at når man kopierer tekst fra det program, fremkommer de danske bogstaver æ, ø, å ikke:/

Svar #4
18. juni 2008 af knudsen999 (Slettet)

Tak igen.
Sætter pris på din hjælp!

Så bølgerne blander sig med hinanden på snoren. Hvordan forklarer du selve de knuder og buger der kommer. Bugerne er vel rigtige bølger og knuder de "forkerte"

Da jeg lavede forsøget fra det nemlig svært at finde en passende frekvens for at finde f.eks tre bølger på snoren.

Brugbart svar (0)

Svar #5
18. juni 2008 af juventuz (Slettet)

#4
"Hvordan forklarer du selve de knuder og buger der kommer"

knuder=destruktiv inteferens
buger=konstruktiv inteferens.
Tænk på, at når 2 bølgetoppe mødes, så sker der konstruktiv inteferens. Det er det, der sker, når der fremkommer buge.

det der med de tre bølger/buge. Det er grundtonen er ved resonansfrekvensen 80Hz (deromkring) hvorfor der også er resonans ved 2*80=160. Der er så 2 buge. osv

Skriv et svar til: Fysik Eksamen 2.g

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.