Religion
Kierkegaards tre stadier
21. juni 2008 af
koalaguffen (Slettet)
Hej folkens :)
Jeg sidder og læser til religions eksamen (skal op mandag) og er nået til Eksistentialismen, hvor jeg har lidt problemer med at forstå Kierkegaards tredje stadie; Det religiøse stadie.
Er der mon nogen der kan hjælpe med forståelsen ? :)
På forhånd tak!
Jeg sidder og læser til religions eksamen (skal op mandag) og er nået til Eksistentialismen, hvor jeg har lidt problemer med at forstå Kierkegaards tredje stadie; Det religiøse stadie.
Er der mon nogen der kan hjælpe med forståelsen ? :)
På forhånd tak!
Svar #1
21. juni 2008 af Marcus (Slettet)
I forbindelse med det religiøse stadie indser personen, at kun Gud kan hjælpe ham af med synden, fordybelsen er ikke nok, man indser de andre stadier var syndige.
Svar #2
27. juni 2008 af LouiseBM (Slettet)
Hejsa.
Ja, der mangler noter om eksistentialisme herinde, var også selv i vildrede om emnet, og selfølgelig var det netop det jeg trak..
Her kommer lidt noter, som jeg mener er vigtige:
- Hvorfor lever er vi?
- Hvor kommet vi fra?
- Dødens spørgsmål.
- Er vi det eneste intelligente liv?
- Hvad er der særligt ved det at være menneske?
Disse spørgsmål er typisk det myterne indenfor religionerne beskæftiger sig med.
Eks. ”skabelsesberetninger” = forklarende myter (forklarende myte = ætiologisk myte), man kan her, nævne de to forskellige former for skabelsesberetninger ex. inden for kristendommen (så er man jo allerde igang med perspektiveringen):
Der findes to skabelses beretninger:
1. ”Kosmocentisk” - Kosmos = universet/verden, altså her
universets/verdens skabelsesberetning
2. Antropocentrisk - Antropos = menneske, altså her menneskets
Skabelsesberetning
Eksistenstænkere:
Søren Kierkegaard
Johannes Sløk
P.G. Lindhart
Nietzsche
Sartre
A. Camus
Viktor Frankel
Eksistentialismen udviklede sig meget i efter-krigs-tiden, da flere mente, at der ikke længere var nogen mening med livet. Folk bombede hinanden, - menninsløst, man kunne ikke længere stole på nogen, eller føle sig sikker. Man begyndte derfor at føle tomhed, eksistentiel tomhed.
Kierkegaards stadielærer, er forskellige karakterer. Man kan sige, at de normalt sættes på forskellige personer, og det kan de også, men man kan også argumenterer for, at mennesket gennem sit liv er disse forskellige stadier..
1)Spidsborgeren:Følger bevidstløst samfundets normer/konventioner, han er altså ubevidst om tingenes meningsløshed.
2)Æstetikeren:Bevidst om livet og normernes meningsløshed. Prøver derfor at skubbe tomheden væk, ved at bruge nydselse. Ser mennesker som midler. Fx. kvinder. For at skubbe meningsløsheden bruges sex, alkoholsime, materialsime.
3)Etikeren:Tager ansvaret på sig – vælger at der er en mening med livet, vælger, at valgene har en betydning.
4)Det religiøse stadie: Vælger at der er en Gud bag normerne.
Ja, der mangler noter om eksistentialisme herinde, var også selv i vildrede om emnet, og selfølgelig var det netop det jeg trak..
Her kommer lidt noter, som jeg mener er vigtige:
- Hvorfor lever er vi?
- Hvor kommet vi fra?
- Dødens spørgsmål.
- Er vi det eneste intelligente liv?
- Hvad er der særligt ved det at være menneske?
Disse spørgsmål er typisk det myterne indenfor religionerne beskæftiger sig med.
Eks. ”skabelsesberetninger” = forklarende myter (forklarende myte = ætiologisk myte), man kan her, nævne de to forskellige former for skabelsesberetninger ex. inden for kristendommen (så er man jo allerde igang med perspektiveringen):
Der findes to skabelses beretninger:
1. ”Kosmocentisk” - Kosmos = universet/verden, altså her
universets/verdens skabelsesberetning
2. Antropocentrisk - Antropos = menneske, altså her menneskets
Skabelsesberetning
Eksistenstænkere:
Søren Kierkegaard
Johannes Sløk
P.G. Lindhart
Nietzsche
Sartre
A. Camus
Viktor Frankel
Eksistentialismen udviklede sig meget i efter-krigs-tiden, da flere mente, at der ikke længere var nogen mening med livet. Folk bombede hinanden, - menninsløst, man kunne ikke længere stole på nogen, eller føle sig sikker. Man begyndte derfor at føle tomhed, eksistentiel tomhed.
Kierkegaards stadielærer, er forskellige karakterer. Man kan sige, at de normalt sættes på forskellige personer, og det kan de også, men man kan også argumenterer for, at mennesket gennem sit liv er disse forskellige stadier..
1)Spidsborgeren:Følger bevidstløst samfundets normer/konventioner, han er altså ubevidst om tingenes meningsløshed.
2)Æstetikeren:Bevidst om livet og normernes meningsløshed. Prøver derfor at skubbe tomheden væk, ved at bruge nydselse. Ser mennesker som midler. Fx. kvinder. For at skubbe meningsløsheden bruges sex, alkoholsime, materialsime.
3)Etikeren:Tager ansvaret på sig – vælger at der er en mening med livet, vælger, at valgene har en betydning.
4)Det religiøse stadie: Vælger at der er en Gud bag normerne.
Skriv et svar til: Kierkegaards tre stadier
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
