Matematik

Hjælp til mat opgave (hastesag) (ser ud af meget, men er det ik)

27. september 2004 af Marco (Slettet)
I begyndelsen af året 1980 deponeres forskellige radioaktive isotoper. Som bekendt aftager mængden af en radioaktiv isotop eksponentielt med tiden.

1) Der deponeres 2.00g af isotopen Sr-90, der har en halveringstid på 28 år.
-Hvor mange gram vil der være tilbage af denne isotop i begyndelsen af år 2000?
-I hvilket år vil der være 0.80g tilbage af det deponerede Sr-90?

2) Ligeledes deponeres et kvantum Ni-63, der har halvringstiden 92år.
-Hvis der i begyndelsen af år 2020 viser sig at være 1.45g tilbage, hbor mange gram blev der så deponeret i 1980?

3) Endelig deponeres 2.00g af Pb-210
-Bestem halveringstiden for denne isotop, idet det antagesm at der i begyndelsen af år 2022 vil være 0.50g tilbage.

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2004 af Lurch (Slettet)

1) regn ud hvor mange kerner der er i 2g og brug henfaldsloven. ligeledes emd 2. del, bare omvendt

2) samme metode som opg. 1

3) samme igen

Svar #2
27. september 2004 af Marco (Slettet)

Det er ikke kemi :D Det er matematik...

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. september 2004 af Samuel (Slettet)

#1: Det er ikke en matematikopgave, så dét svar vil nok ikke blive godtaget af hans lærer.

#0:

Ting, du skal tænke over, så opgaven bliver let som en leg:

Halveringstid, "Som bekendt aftager mængden af en radioaktiv isotop eksponentielt med tiden" (uha)...


Hint:

1) Halveringstiden er 28 år.

Den eksponentielle funktion for henfaldet af det radioaktive isotop kaldes f.

Du ved da, at f(0)=2,00 og f(0+28)=1,00

Ad. 1: Find den eksponentielle funktion og bestem f(20).

Ad. 2: Løs for x; f(x)=0,80...


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. september 2004 af QaZZaQ

T½ = log(½)/log(a)
y=b*a^x
b kan du så sætte til startdeponeringen.

Brugbart svar (0)

Svar #5
27. september 2004 af Samuel (Slettet)

Hovsa: Det er ikke en FYSIKOPGAVE, så dét svar vil nok ikke blive godtaget af hans lærer..

Svar #6
27. september 2004 af Marco (Slettet)

jeg kan finde a vha. a=(y2/y1)^(1/x1-x2)?

Brugbart svar (0)

Svar #7
27. september 2004 af Samuel (Slettet)

Jeps, men du kan også finde den, som #4 beskriver....

Svar #8
27. september 2004 af Marco (Slettet)

hvad betyder "startdeponeringen"?

Brugbart svar (0)

Svar #9
27. september 2004 af Samuel (Slettet)

#6: Jeg bruger formlen, hvor man tager den rod, som er summen af (x2-x1), af (y2/y1).

D.v.s.

(x2-x1^)v sqrt(y2/y1)=a

Brugbart svar (0)

Svar #10
27. september 2004 af Samuel (Slettet)

#8: Så meget der er til at starte med naturligvis.

Svar #11
27. september 2004 af Marco (Slettet)

(x2-x1^)v <--- huh?

Brugbart svar (0)

Svar #12
27. september 2004 af Samuel (Slettet)

Hvis (x2-x1) er lig 4, skal du tage den 4. rod af (y2/y1)...

Got it?

Brugbart svar (0)

Svar #13
27. september 2004 af Lurch (Slettet)

haha, jeg så slet ikke det var en mat opgave.
tværfaglighed er aldrig en dårlig ting ellers....:)

Svar #14
27. september 2004 af Marco (Slettet)

Yep :]

Svar #15
27. september 2004 af Marco (Slettet)

jeg får a = 0,976

Hvordan finder jeg b...


Brugbart svar (0)

Svar #16
27. september 2004 af Samuel (Slettet)

Det burde du ikke spørge om (:

B er startværdien. Hvis du ikke forstår, hvad det er, kan du med 100% sikkerhed finde svaret, hvis du slår op under eksponentielle funktioner i din grundbog,....

Svar #17
27. september 2004 af Marco (Slettet)

ohhh - doooh - må være 2 :D

Brugbart svar (0)

Svar #18
27. september 2004 af Samuel (Slettet)

Hvis svaret er mindre åbenlyst, kan du jo finde b ved

f(x)=y
<=>
b*a^x=y

... isoler b...

Men det kan du som sagt OGSÅ læse i din grundbog. Du skal bare slå op; sværere er det ikke.

Svar #19
27. september 2004 af Marco (Slettet)

Hvor mange gram vil der være tilbage af denne isotop i begyndelsen af år 2000?
Svar: 1,23g

I hvilket år vil der være 0.80g tilbage af det deponerede Sr-90?
Svar: År 2018

Svar #20
27. september 2004 af Marco (Slettet)

*2018

Stadigvæk nogen der er på?

Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.