Matematik

sammenhæng: linjes ligning og graf??

24. juni 2008 af katal (Slettet)
Hej alle.
Håber i kan hjælpe mig. Jeg skal til mat eksamen og der er et par ting jeg er i tvivl om., bl.a. dette;

Redegørelse for sammenhængen mellem den rette linjes ligning og grafen for en ret linje??


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)

Redegør for ligningen y=ax+b. Kom ind på betydningen af konstanterne a og b. Her kan du forklare hvordan man aflæser disse konstanter på en graf. Du skal nok også udlede formlen for at finde a og b, når du kender to punkter.

Brugbart svar (1)

Svar #2
24. juni 2008 af mathon

karakteristisk for en lineær funktion
er at

delta-y/delta_x = k(onstant)
ofte
skrevet
(y-yo)/(x-xo) = a,
hvoraf

y-yo = a(x-xo), som kan reduceres til

y = ax + (yo-axo), hvoraf
y = ax + b,
når
b = yo-axo

Brugbart svar (1)

Svar #3
24. juni 2008 af mathon

delta-y --> delta_y

Svar #4
24. juni 2008 af katal (Slettet)

Tusind tak! :) det hjalp på forståelsen.

Svar #5
24. juni 2008 af katal (Slettet)

Men lige en ting ..
DanielTA:
Du skriver "Her kan du forklare hvordan man aflæser disse konstanter på en graf."..
Hvordan kan jeg forklare det ? :s

Brugbart svar (1)

Svar #6
24. juni 2008 af mathon

ud fra et vilkårligt punkt på den indtegnede rette linje, går du én længdeenhed ud i x-aksens positive retning. Den dertil hørende y-stigning er lig med a
helt
i overensstemmelse med #2

delta_y/1 = a

Svar #7
24. juni 2008 af katal (Slettet)

Mange tak mathon! :)

Jeg ved ikke om du kan svare mig på et andet spørgsmål jeg har..
Der står i et af mine emner:
Beskriv – gerne ved eksempler - hvordan man kan benytte funktioner til at løse optimerings-problemer.

Jeg har ledt i min bog og søgt på nettet, men synes ikke jeg kan finde noget brugbart.

Brugbart svar (1)

Svar #8
24. juni 2008 af mathon

se illustration
i
http://peecee.dk/upload/view/120614

Svar #9
24. juni 2008 af katal (Slettet)

Tak :)
Kan du svare på mit andet spørgsmål?
Hvis det er til.
Det er træls at sidde med noget man ikke forstår!

Brugbart svar (1)

Svar #10
24. juni 2008 af mathon

funktionen y = f(x)

f'(x) benyttes til at finde de kritiske steder (vandret tangent) også kaldt ekstrema
hvilket kræver
f'(x) = 0

f'(x)>0 betyder, at hældningen for tangenterne til f(x) er positive, hvorfor f(x) er monotont voksende.

f'(x)<0 betyder, at hældningen for tangenterne til f(x) er negative, hvorfor f(x) er monotont aftagende.

på samme måde med f''(x):
f''(x)>0 betyder, at hældningen for tangenterne til f'(x) er positive, hvorfor f'(x) er monotont voksende
dvs.
tangenterne til f(x) bliver mere og mere skrå opefter, hvorfor f(x) er opad hul.

f''(x)<0 betyder, at hældningen for tangenterne til f'(x) er negative, hvorfor f'(x) er monotont aftagende
dvs.
tangenterne til f(x) bliver mere og mere skrå nedefter, hvorfor f(x) er nedad hul.


f'(x) og f''(x) er således uundværlige kurveanalyseringsværktøjer uden hvilke, det ikke ville være muligt at foretage optimeringsberegninger, som bl.a. er grundlaget for realistiske handelsmarkedsforudsigelser.



ved bestemmelse af funktionens monotoniiontervaller bestemmes dens lokale/globale maksima og minima

ved optimering findes den mest fordelagtige x-værdi.
er der fx. tale om emballageforbrug, ønskes et minimum
er der fx. tale om fortjeneste, ønskes et maksimum
or whatever...

nedenstående bringes et optimeringseksempel:
se
http://peecee.dk/upload/view/120635





Skriv et svar til: sammenhæng: linjes ligning og graf??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.