Biologi

Biologisk omsætning på heden og i skovbunden

24. juni 2008 af teko1203 (Slettet)
Hej..

Skal biologi A eksamen i morgen, og brug for hjælp..
Jeg skal redegøre for den biologiske omsætning fx. heden og i skovbunden. herefter en forklaring på betydningen af pH og tungmetaller i denne sammenhæng..

Jeg håber der er nogle der kan hjælpe.
På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. juni 2008 af Zipzap112 (Slettet)

Ved biologisk omsætning er det vigtigt at komme ind på det store klassiske kredsløb, men især også det mikrobielle kredsløb.
Ellers må du skulle snakke om konsumenter og heterotrofe (dyr der lever af organisk materiale) og autotrofer (dyr der lever af uorganisk materiale, fx bestemte kemoautotrofe bakterier) og hvordan disse spiller ind i kredsløbet.

Hvad angår pH og tungmetaller kan jeg forestille mig, at der her gerne vil ind på hvordan disse kan påvirke de enzymatiske ned-og opbygningsprocesser i de forskellige organismer.
De fleste enzymer er pH-specifikke og fungerer derfor dårligere ved pH-værdier langt fra deres optimum.
Tungmetaller kan gå ind og ændre på enzymernes struktur, som også skal være specifik, hvis enzymerne skal fungerer optimalt.
Desuden plejer man at sige, at tungmetaller, der let optages i fedtvæv (lipofile=upolære), har tendens til at opkoncentreres gennem de enkelte led.
Faktisk med en faktor 10 (jævnfør den klassiske energiomsætningslov fra led til led (10% af konsumeret energi går til vækst hos konsument)). Dette hører under klassisk økotoksikologi, hvis du vil vide mere.

Svar #2
24. juni 2008 af teko1203 (Slettet)

okay, men jeg kan bare ikke rigitg finde noget om de to kredsløb

Svar #3
24. juni 2008 af teko1203 (Slettet)

jeg tror jeg er med nu, men i forlængelse til sprøgsmålet skal jeg også give et bud på hvorfor og hvordan forskellige orgainsmer har udviklet en tilpasning til forskellige pH forhold og belastninger med tungmetaller??

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. juni 2008 af Zipzap112 (Slettet)

De tilpasser sig de hårdere vilkår, fordi at man, når man kan overleve steder hvor ingen andre kan, kan leve uden konkurrence.
Her skal du tænke rent evolutionært: dem som har en øget chance for at videregive gener i et miljø bliver de dominerende, og det har dem som er bedst tilpasset, her: at kunne overleve med store mængde tungmetal eller ekstrem pH.
Jeg ved desuden, at forskellige planter har udviklet systemer hvormed de kan udskille uheldige stoffer. Dette sker ved det såkaldte antiportsystem (læs om det, hvis du kan bruge eksemplet), hvor skadelige stoffer som fx cadmium kan sendes ud af rødderne i planter sammen med en carrier (her hydrogenioner).

Svar #5
24. juni 2008 af teko1203 (Slettet)

Mange tak, du har været til stor hjælp :)

Skriv et svar til: Biologisk omsætning på heden og i skovbunden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.