Fysik

Opg: Acceleration, stigetid etc.

10. august 2008 af appelsin (Slettet)

4 opg.:

1) En bil kører 20 m/s og bremser. 40 m senere er bilen stoppet helt.

a) Hvad er accelerationen?

b) Hvor lang tid tog det for bilen at bremse?

2) En bold kastes lodret op. Den har en hastighed på 10 m/s.

a) Hvor langt når bolden op?

b) Hvor lang tid tager det for bolden at falde ned igen?

Jeg vil meget gerne have hjælp til de fire opgaver.

Det er efterhånden lang tid siden jeg sidste havde fysik.

Her er nogle af mine overvejelser:

1a: tja, jeg ved at a = v/t men jeg har jo ikke t... den skal jeg finde i næste opgave?

2a: Skal jeg ikke have fat i en masse så jeg kan bestemme en kraft?


Brugbart svar (2)

Svar #1
10. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#0:

Ad 1: Du skal eliminere tiden fra ligningerne for konstant acceleration. Ved dette fås resultatet: v²-v02=2a(s-s0), så vidt jeg husker. v er sluthastighed, v0 er starthastighed, s er slutposition og s0 er startposition. I dit tilfælde er v=0, v0=20m/s, s=40m og s0=0 - du skal finde a.

Herefter kan du indsætte i ligningerne for konstant acceleration for at finde tiden.

Ad 2: Benyt igen konstant acceleration, hvor accelerationen i dette tilfælde er g=a=-9,82m/s², hvor positiv retning regnes lodret op. Til spørgsmål b benyttes, at bolden starter med hastigheden v=0, når den begynder at falde. Herefter konstant acceleration på g (bemærk positiv retning stadigvæk opad, men hastigheden er nu negativ).

Ad dine overvejelser:

Som nævnt kan du eliminere tiden fra bevægelsesligningerne. Du skal slet ikke bruge dynamik til noget i disse opgaver. Du skal blot analysere en bevægelse. :)


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. august 2008 af mathon

for en jævnt voksende bevægelse
gælder:

1)  a = -vo2 /(2s)
t = s/vm
hvor vm er middelhastigheden

2)  h = -vo2/(-2g) = vo2/(2g)
t = h/vm
hvor h er højden


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. august 2008 af mathon

for en jævnt voksende bevægelse
gælder
2a*
Δs = v2 -vo
som med v = 0 giver
2a*Δs = -vo2
 


Svar #4
10. august 2008 af appelsin (Slettet)

Hehe, det er sgu en overvældende hjælp :)

Men lad os tage det et skridt af gangen, jeg bliver nødt til at forstå det korrekt.

Ligningen til den første opg. kommer fra s(t) = ½a*t^2 +v_0*t + s_0 og hvad mere? Jeg har prøvet at bruge v = s/t og a=v/t, begge dele giver noget forkert.


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. august 2008 af peter lind

Det er nemmere at bruge de tidligere forslag; men hvis du absolut vil bruge ligingen i #4 i den første opgave og en tilsvarende ligning for hastigheden v=v0+a*t så

Du vælger at starte uret ved start så t0=0 og du vælger at måle strækningen ud fra startpunktet så er s0=0. v0 er opgivet til 20 m/s så mangler du blot a. Du kan finde  en sammenhæng mellem rejsetiden tr ved at sætte ind i v=v0 +a*t. Når bilen stopper er v=0 så det giver

v0+a*tr = 20m/s+a*tr =0.

Af ligningen fra #4 får du

40m =½a*tr+20m/s*tr.

Derefter er det blot at løse de 2 ligninger.

v=s/t gælder kun for en jævn bevægelse altså for en bevægelse med konstant hastighed.

a=v/t gælder kun ved en bevægelse med konstant acceleration. Bevægelsen finder sted med en konstant acceleration, så det skulle virke. Hvordan har du fundet t ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. august 2008 af mathon

nu da peecee.dk endelig virker igen:

se til brug en anden gang
http://peecee.dk/upload/view/126686


Svar #7
13. august 2008 af appelsin (Slettet)

Tak, så fik jeg løst opg. 1.

I opg. 2 kan jeg stadigvæk ikke rigtig se hvordan jeg kan bestemme hvor højt bolden når op. Kunne I uddybe lidt?


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#7: Du kan benytte både energibevarelse eller bevægelsesligningerne til at bestemme højden.

Energibevarelse:

Du ved, at den mekaniske energi i et system er bevaret. Derfor må Ekin-Epot=0 <=> Ekin=Epot. Ud fra dette kan vi opskrive følgende ligning: 0,5mv2=mgh <=> 0,5v2=gh <=> h=v2/(2g), hvor h er højden, v er starthastigheden og g er tyngdeaccelerationen.

Bevægelsesligning:

Du ved, at 2a(s-s0) = v2 -vo2. I denne ligning sættes s0=0 samt v=0, da vi i tidspunktet for maksimal højde har en hastighed på nul. Hermed reduceres ligningen til: 2as=-v02 <=> s=-v02/(2a), hvor s er højden, v0 er starthastigheden og a er tyngdeaccelerationen (husk korrekt fortegn!).

Du kan indsætte i begge løsningsmetoder for at få det rigtige resultat.


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. august 2008 af mathon

2) 2)  h = -vo2/(-2g) = vo2/(2g)
t = h/vm
hvor h er højden

t = h/vm
hvor h er højden

hvoraf
2)  h = vo2/(2g) = (10 m/s)2/(2*9,82 m/s2) =

vm = vo/2 = 5 m/s

t = h/vm = h/(5 m/s) =
 


Svar #10
13. august 2008 af appelsin (Slettet)

Ah, mange tak! Jeg har nogle flere opgaver som jeg har oprettet i en anden tråd: https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=560795


Skriv et svar til: Opg: Acceleration, stigetid etc.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.