Matematik

Koordinater til toppunkt og skæringspunkt!

18. august 2008 af Mulle00 (Slettet)

Jeg skal bestemme koordinaterne til toppunkt og skæringspunkter med akserne:

f(x)= -0,5x^2-0,5x-1 og f(x)= -0,25x^2-2x+5

Jeg kan desværre ikke huske hvordan det var man gjord vi havde om det uinden ferien, men har svært ved at huske det. nogle der kan guide mig lidt?...


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Det er to andengradsligninger, så det er ikke noget problem at bestemme hverken eller.

Toppunktet finder du ved at indsætte i formlen Tp=(-b/(2a) , -d/(4a)), hvor d=b2-4ac. Alternativt kan du finde toppunkterne ved at differentiere for at finde vandret tangent og derefter indsætte dennes x-værdi i funktionerne.

Skæringspunktet finder du ved at sige f(x)=g(x) og derefter finde x. Herefter indsætter du i en af funktionerne for at finde funktionsværdierne.


Svar #2
18. august 2008 af Mulle00 (Slettet)

kan det passe at der ingen toppunkter er til den første jeg får diskriminanten til -1,75...


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. august 2008 af Daniel TA (Slettet)

Der er et toppunkt. At d<0 betyder at grafen ikke skærer x-aksen. Det har ikke noget med om toppunktet findes. Find evt. toppunktet ved at sige

f '(x)=0

Altså der hvor tangenten er vandret, som der står i #1


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#2: Der er ikke nogle skæringer med den reelle x-akse, hvis d<0. Der er stadigvæk et toppunkt.


Svar #5
18. august 2008 af Mulle00 (Slettet)

jeg får at

d=-1,75

og toppunktet til -0,5, -875

Kan det passe? hvis ikke så vil jeg gerne bede om et eksempel således at jeg kan se hvordan man udregner stykket!  


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. august 2008 af Daniel TA (Slettet)

Jeg har ikke regnet d, men kan se, at den ikke skærer x-aksen så d<0

Toppunktet er korrekt.


Brugbart svar (2)

Svar #7
18. august 2008 af Jerslev (Slettet)

f(x)= -0,5x^2-0,5x-1 og f(x)= -0,25x^2-2x+5Tp=(-b/(2a) , -d/(4a)),

Okay, vi tager det så en af gangen:

f(x)=-0,5x2-0,5x-1 --> d=(-0,5)2-4*(-0,5)*(-1)=0,25-2=-1,75 --> Tp=(-(-0,5)/(2*(-0,5)) , -(-1,75)/(4*(-0,5)))=(-0,5 ; -0,875)

f(x)= -0,25x^2-2x+5 --> d=(-2)2-4*(-0,25)*5=4+10=14 --> Tp=(-(-2)/(2*(-0,25)) , -14/(4*(-0,25)) = (-4 ; 14)


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. august 2008 af Jerslev (Slettet)

Med forbehold for regnefejl; det er lavet i hovedet!


Svar #9
18. august 2008 af Mulle00 (Slettet)

Det er super det giver mere mening nu så vidt jeg kan se har jeg regnet rigtigt såfremt man ser bort fra din lille regnefejl i to´eren, hvor d er lig med 9! :-)

Tusind tak for hjælpen til jer begge!


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. august 2008 af Daniel TA (Slettet)

Det var så lidt. Markér de tråde som var brugbare. :)


Skriv et svar til: Koordinater til toppunkt og skæringspunkt!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.