Kemi

Hjælp til en kemi opg?

21. august 2008 af Puppe (Slettet)

Jeg er stødt på et par problemer i følgende opgave:

Ved sammenblandingen af vandige opløsninger af calciumchlorid og sølvnitrat danned bundfald af sølvchlorid. Ved støkiometriske beregninger er det mest praktisk at anvende et reaktionsskema med stoffernes formelenheder:

CaCl2(aq) + 2AgNO3(aq) → 2AgCl(s) + Ca(NO3)2(aq)

Jeg får at vide at der bruges 8,1g calciumchlorid (uden krystalvand). Hvordan beregner jeg den ækvivalente mængde sølvnitrat??

Er helt lost! :-(


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. august 2008 af Da-ted (Slettet)

Calciumchlorid er CaCl2

Sølvnitrat er AgNO3

Hvad du først gør er at regne stofmængden af Calciumchlorid ud. Dette gøres ved at bruge den gode mængderegneformel n=m/M  (M = molarmassen finder du i databog eller ved at slå op bag i din kemibog)

Nu ved du hvor mange mol (mængdeenhed) calciumchlorid du har. Nu skal du finde ud af hvor meget sølvnitrat det svarer til

Du skal se på forholdet mellem de to i reaktionsskemaet

CaCl2(aq) + 2AgNO3(aq) → 2AgCl(s) + Ca(NO3)2(aq)

Som du kan se er det 1:2.. For hver calciumchlo... har du 2 sølvnitrat

Derfor skal du gange stofmængden af calciumc... med 2 for at få stofmængden af sølvnitrat

Nu har du sådan set løst opgaven der jo beder om mængden af sølvnitrat.. Du kan dog godt regne massen ud.. Dette gøres ved igen at bruge n=m/M skønt du denne gang omskriver den til m=M*n hvor du self bruger dataet for sølvchlorid..


Svar #2
21. august 2008 af Puppe (Slettet)

Så skulle det gerne give 0,145972 mol.

den molare masse af sølvnitrat er 137,91 g/mol

men:

137,91*0,145972 er 20,131? deler jeg dette med to får jeg da ikke massen for calciumchlorid som er 8,1 g?

Er det så ikke forkert?


Svar #3
21. august 2008 af Puppe (Slettet)

Derefter står der at:

De to stoffer opløses i vand og blandes sammen, hvorefter det dannede bundfald frafiltreres, tørres og vejes. Udbyttet er 20,4g.

Jeg skal så beregne udbyttet i % af det teoretiske udbytte.

Hvad for noget??


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. august 2008 af Da-ted (Slettet)

#2 Nej det er ikke forkert.. Hvis du blande olie og vand vejer det jo heller ikke det samme

Teoretiske udbytte er forholdet mellem det du i praksis fik og det du teoretisk kunne få... Der vil i dette tilfælde være en lillebitte smule Ca(NO3)2(aq) eller af de andre stoffer der også er bundfældet..


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. august 2008 af Da-ted (Slettet)

Hov desuden er det sølvchlorid der bundfældes så tjek lige opgaven igennem


Svar #6
21. august 2008 af Puppe (Slettet)

er det ikke bare med at finde %-forskellen mrllrm den teoretiske masse og den masse man får i praksis?


Skriv et svar til: Hjælp til en kemi opg?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.