Matematik

Statistik opgave problem

24. august 2008 af roz (Slettet)

Hejsa,

jeg sidder lige fast i en opgave som jeg ellers skulle mene var ret simpel hehe. Altså ikke det mest avancerede matematik.

Opgaven er simpel: Givet 6 tal 2,3,6,9,a,b ; deres gennemsnit er 6 ; deres variation (variance på engelsk) er 10 ; a < b ;
Find a og b.

Jeg er ret overbevist om a og b skal give "pæne tal" men med mine løsninger får jeg hver gang irrationelle tal. Så ville gerne se en løse opgaven på den nemmeste måde - jeg har selv prøvet med 2 ligninger med 2 ubekendte og så bare substitution.

Definationen for variance er for i øvrigt E(x-x')^2 / n
hvor E er sigma, x' er gennemsnittet og n den samlede frekvens.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2008 af ibibib (Slettet)

To ligninger med to ubekendte virker også her.

a=5 og b=11


Svar #2
24. august 2008 af roz (Slettet)

Hmm kunne du ikke smide dine udregninger op? Får slet ikke så pæne tal :S og synes jeg har prøvet nogle gange efterhånden.


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Oplysningen om værdien af gennemsnittet fortæller følgende:

Oplysningen om variansen fortæller følgende:

Hvis jeg nu substituerer b med 16-a, hvilket jeg ved fra oplysningen om gennemsnittet, at jeg kan, fås:

Så har vi altså en andengradsligning med a som den ubekendte. Løsningerne er:

Som giver os løsningerne a=5 eller a=11. Da a<b=16-a er 2a<16, hvorfor a=5 er løsningen og så bliver b=11.
 


Svar #4
24. august 2008 af roz (Slettet)

Haha tusind tak for hjælpen! Nu blev det jo let at finde min fejl. Have erstattet (b+6) med b værdien fra den første ligning af en eller anden grund :S

Men jeg siger tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Ok, der skal heller ikke ret meget til, før det giver grimme tal! Fidusen er jo, at opgaven er lavet sådan, at 322-4·2·110 = 144 bliver et kvadrattal. ALLE hele tal, der ikke er kvadrattal, har irrationale kvadratrødder, så det giver nogen forfærdelige resultater. (Vil dog tro, at opgaven er konstrueret ved at vælge seks forskellige hele tal og udregne gennemsnit og varians, hvorpå man fjerne to tilfældige blandt disse og kalder dem a og b - så ved man på forhånd, at den resulterende andengradsligning giver noget pænt)


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

"hvorpå man fjerne", det lyder som en højtidelig, gammeldags formulering... der skulle stå "hvorpå man fjerner" :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. august 2008 af ibibib (Slettet)

#5 Da både gennemsnit og varians også er hele tal har opgave-stillerne sikkert puslet lidt med tallene.


Skriv et svar til: Statistik opgave problem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.