Fysik

Mekanik

29. august 2008 af Moballe89 (Slettet)

Hej...

Jeg sidder og sveder en fysikaflevering, som jeg gerne vil have en del hjælp til, håber der er nogen, der kan hjælpe...

M1 Cykelpumpe

En cyklist pumper sit dæk op med en håndcykelpumpe. Cykelpumpens stempel har et tværsnitsareal på 3,20 cm2. Trykket i cykelslangen skal være 520 kPa over lufttrykket i omgivelserne.

a) Med hvor stor en kraft skal cyklisten kunne påvirke stemplet i cykelpumpen?

Forklar, hvorfor håndcykelpumper skal have et forholdsvis lille tværsnitsareal?

M12 Golfputtet

En golfspiller skal med sit sidste slag, puttet, få golfkuglen til at rulle hen over græsset og falde i hul. Man kan regne med, at golfkuglen havner i hullet, hvis den er faldet mindst en golfkugleradius, når den rammer den modsatte side af hullet. Golfkuglens radius er 2,1 cm.

a) Beregn den tid, det tager golfkuglen at falde en golfkugleradius.

Beregn den største fart golfkuglen må have i punktet A, for at man kan være sikker på, at den havner i hullet.

M14 Tårnspring

En dreng står på et udspringstårns platform 10 m over vandoverfladen. Han løber lige ud over kanten af platformen.

a) Tildel selv passende værdier til relevante fysiske størrelser og brug disse til at vurdere, hvor stor den vist afstand d mindst skal være, for at han ikke risikerer at ramme den modsatte bassinkant. Gør herunder rede for de relevante antagelser.

M17 Container

Billedet viser en container, der er ved at blive trukket op ad ladet på en lastvogn. Ved hjælp af en stålwire trækker en elmotor containeren med den konstante fart 0,25 m/s.
Trækkraften FS fra stålwiren har størrelsen 78,8 kN.

a) Beregn den effekt, hvormed trækkraften fra stålwiren udfører arbejde på containeren.

Ladet hælder 28° med vandret. Massen af containeren er 9,2 ton.

b) Indtegn på bilaget pile, der viser størrelse og retning af de kræfter, som virker på containeren, mens den trækkes på ad ladet.

c) Beregn gnidningskoefficienten mellem lad og container under bevægelsen.

Så hvis der er nogen, der har nogle udregninger, kommentarer, formler, hjælp osv, vil jeg meget gerne høre fra jer

På forhånd tusind tak...


Brugbart svar (2)

Svar #1
29. august 2008 af peter lind

M1.

Brug K=P*a, K kraften, P trykket, a arealet.

M14 Hvad er d ?

Opgaverne er lidt for uklare.


Svar #2
29. august 2008 af Moballe89 (Slettet)

d er afstanden fra kanten af udspringstårnets platform til svømmebassinets kant på den modstående side


Brugbart svar (7)

Svar #3
29. august 2008 af mathon

M1 Cykelpumpe
a) F = P*A

M12 Golfputtet
a)  delta_s = (1/2)*g*t2
hvoraf t kan beregnes
 

M14 Tårnspring
med runde tal
delta_slodret = (5 m/s2)*t2

afstand = vvandret*t (t beregnes ovenfor)


M17 Container
her går det næppe uden en tegning

P = F*v

FS = Fnedtræk + Fgnid

78.8*103  N = (9200 kg)*(9.82 m/s2) *sin(28°) +Fgnid

FN = (9200 kg)*(9.82 m/s2) *cos(28°)

µ = Fgnid / FN


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. januar 2011 af taascha (Slettet)

Hvad er Fgnid?
Forstår ikke lige hvordan du kan beregne den i TI-programmet.


Skriv et svar til: Mekanik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.