Matematik

Reduktion og brøker?

02. september 2008 af SørenJS (Slettet)

Halløj.

Nu er det efterhånden et godt stykke tid siden jeg har haft om reduktion, og derfor er jeg kommet lidt i tvivl om noget omkring reduktioner af brøker og ligninger.

Jeg har denne ligning, som jeg ikke kan få  løst:

3/4 x + 1 = 2 / 5(x + 5)

Jeg har prøvet mig lidt frem, men jeg har ikke rigtigt været i stand til at få et ordentligt resultat.
Min reduktion ser sådanne ud: 3/4 x + 1 = 2/5 x + 2.
Nu er problemet i midlertidig, at jeg gerne skulle finde en fællesnævner til brøkerne, men hvordan gør jeg det, samtidigt med, at jeg skal gøre det samme på begge sider af lighedstegnet?

Er der en eller anden venlig sjæl der kunne fortælle mig, hvordan sådanne stykker her regnes ud?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2008 af mathon

skal der stå

3/(4 x + 1) = 2/(5(x + 5)) ?


Svar #2
02. september 2008 af SørenJS (Slettet)

Nej, det skal der ikke. Det er kun den ubekendte og 5-tallet på højre side af lighedstegnet der er i parantes.


Svar #3
02. september 2008 af SørenJS (Slettet)

..jeg kan dog se, at jeg kom til at sætte et par mellemrum for meget. Undskyld, hvis det har været forvirrende.

3/4 x + 1 = 2/5(x + 5)

3/4 og 2/5 skal forstås, som brøker.


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. september 2008 af mathon

er det

(3/4)x + 1 = 2 / (5(x + 5))?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. september 2008 af mathon

dvs.

(3/4)x + 1 = (2/5)(x + 5))?


Svar #6
02. september 2008 af SørenJS (Slettet)

Jeg prøver lige på en anden måde.

[3/4]x + 1 = [2/5](x + 5)

Det der står inde i klammerne, skal være en brøk - jeg har bare ingen idé om, hvorda pokker jeg lige laver sådan en.


Svar #7
02. september 2008 af SørenJS (Slettet)

Ja, det er rigtigt som du skriver det nu. =p


Brugbart svar (2)

Svar #8
02. september 2008 af mathon

(3/4)x + 1 = (2/5)(x + 5)

gang med fællesnævner = 20 på begge sider, hvorved nævnerne bortskaffes


Svar #9
02. september 2008 af SørenJS (Slettet)

Okay! Mange tak!


Skriv et svar til: Reduktion og brøker?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.