Matematik

koordinater til vektorer

02. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

Når jeg har formlerne

2(vektor a) - 3(vektor b) = (0 over 17)             og             (vektor a) - (vektor b) = (-4 over 1).

Hvordan finder jeg ud af koordinaterne til vektor a og vektor b?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Fra den sidste ligning isolerer du vektor a eller vektor b. Denne indsættes så i første ligning og du kan nu opstille to ligninger med to ubekendte; de to indgange i den vektor, du søger. Herefter er det blot at gentage med den anden vektor.


Svar #2
02. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

Okay.. jeg forsøger lige her så.. (vektor a) - (vektor b) = (-4 over 1). => (vektor a)  = (-4 over 1) + (vektor b)

2 ((-4 over 1) + (vektor b)) - 3(vektor b) = (0 over 17) => -1(vektor b) + 2 (-4 over 1) = (0 over 17)  => 2(-4 over 1)  - (0 over 17)  = (vektor b) = -8 over -16         So fare so good?

 (vektor a) - (vektor b) = (-4 over 1) => (vektor a) - (-8 over -16) = (-4 over 1) =>  (vektor a) = -12 over -15 ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: På trods af en lille regnefejl hos dig får jeg komposanterne til at være: a=(-12,-14) og b=(-8,-15)


Svar #4
02. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

Årh føler mig lidt dum nu.. Jeg har blandet to opgaver sammen i min forvirring. De hedder:

2(vektor a) - 3(vektor b) = (0 over 17) og (vektor a) + 4(vektor b) = (11 over 19)

Jeg forsøger lige at regne denne om og så skrive den her (:   Beklager forvirringen, men jeg tror jeg forstod princippet.


Svar #5
02. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

Jeg forsøgte mig lidt frem men er nu allerede stødt i et problem!

(vektor a) = (11 over 19) - 4 (vektor b)

2((11 over 19) -4(vektor b)) -3 (vektor b) = (0 over 17) => (22 over 38) - 8 (vektor b) = (0 over 17) => (22 over 38) - (0 over 17) = 8 (vektor b) => (22 over 21) = 8 (vektor b) => 8/(22 over 21) = vektor b

?? Den er vidst ikk helt rigtig vel?


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#5: Rigtigt nok indtil det sidste led. Du skal gange med 1/8 på hver side af lighedstegnet og dermed dividere alle indgangene i vektoren (22,21) med 8 for at få det rigtige resultat.


Svar #7
02. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

Det prøver jeg lige ! Overså selv lige en fejl. Den -3b fra første led, havde jeg ikke regnet med senere. Forsøger lige så.


Svar #8
02. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

Når jeg lige husker at medregne de -3b fra første led, får jeg vektor b til at være 2 over (1/11 * 21 = 1,9 ?? Hvad gør man lige her) og vektor a til at være 3 over 11,4?? Kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#8: Prøv at indsætte i dine ligninger og se, om det kommer til at gå op. :)


Svar #10
02. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

Uanset hvad jeg her prøver, synes jeg ikke, at kune få dem til at gå op.. jeg får konstant nogle mærkelige kommatal og ender op med sære tal, som ikke passer ind i ligningerne /:


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#10: 1 minut, så prøver jeg lige med dine nye værdier.


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#10: Jeg får vektorerne til at være a=(3, 11 4/11) og b=(2, 21/11)


Svar #13
02. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

Prøver lige nogle nye udregninger.. de synes mere rigtige.. men er snart ved at være så ør over denne opgave, at jeg ikke skal kunne sige, hvor meget jeg kludre i den.

a = (11 over 19) - 4b

2((11 over 19) -4b) -3b = (0 over -17)         =>         (22 over 38) - 8b - 3b = (0 over -17)            =>              (22 over 38) - 11 b = (0 over -17)             =>           (22 over 55) = 11 b               =>            (2 over 5) = b

a = (11 over 19) -4b              =>                a= (11 over 19) - (8 over 20)                  =>               a= (3 over -1)    


Brugbart svar (0)

Svar #14
02. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#13: Du har et eller andet mærkeligt minus med i anden linje ved "17". Det havde du ikke skrevet i dit oprindelige indlæg #4.


Svar #15
02. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

men det skal vidst være der i følge min bog. :b er bare ret træt og forvirret.


Brugbart svar (0)

Svar #16
02. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#15: Så er mine beregninger jo forkerte. :P

Så har du sikkert ret, i det du får nogle meget pænere tal. :)


Svar #17
02. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

hehe ja, må du undskylde ! Det er kokset fuldstændig. Ja, jeg kunn heller ikke forstå de sære tal og opdagede så den fejl. Og nu passer det langt bedre !

Tak for hjælpen alligevel (:


Skriv et svar til: koordinater til vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.