Matematik

Reducering af ligning?

06. september 2008 af Bruger slettet (Slettet)

Jeg sidder med følgende ligning som jeg gerne vil reducere inden jeg beregner den:

(x+1,5)2+((3/x)+2)2=25

En der kan hjælpe? De (3/x) driller lidt :S


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2008 af mathon

(3/x)2 = 9/x2


Svar #2
06. september 2008 af Bruger slettet (Slettet)

PAs! Jeg kan bare ikke løse den!

Mathon har du muligfhed for at forklare samtidig med at du viser hvad man gør?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. september 2008 af Mandelbrot (Slettet)

Kvadratsætningen siger at (a+b)2 = a2 + 2ab + b2

Så kan du bare sætte 3/x = a og 2 = b


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. september 2008 af mathon

kan du (x+1,5)2 ?


Svar #5
06. september 2008 af Bruger slettet (Slettet)

(x+1,5)2+((3/x)+2)2=25=

(x+1,5)·(x+1,5)+((3/x)+2)·((3/x)+2)=25

x2+3x+2,25+(9/x2)+4=25

Hvad gør jeg så?


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. september 2008 af Mandelbrot (Slettet)

#5 Er du helt sikker på, at du har brugt dine kvadratsætninger korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. september 2008 af mathon

((3/x) + 2)((3/x) + 2)  =  (3/x)2 + 4(3/x) + 4  = (9/x2) + (12/x) + 4


Svar #8
06. september 2008 af Bruger slettet (Slettet)

x2+3x+2,25+(9/x2) + (12/x) + 4

x2+3x+2,25+(9/x2) + (24/x2) + 4

x2+3x+6,25+(33/x2)

Kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. september 2008 af mathon

(x+1,5)2 + ((3/x)+2)2 = 25

x2 + 3x + 2,25 + (9/x2) + (12/x) + 4 = 25, som ganges på begge sider med x2

x4 + 3x3 + 2,25x2 + 9 + 12x + 4x2 = 25x2 , som reduceres til

x4 + 3x3 - 18,75x2 + 12x + 9  =  0


Skriv et svar til: Reducering af ligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.