Matematik

Determinantformlen til løsning af 2 ligninger med 2 ubekendte

06. september 2008 af Pipse1990 (Slettet)

i matematik har vi om: Determinantformlen til løsning af 2 ligninger med 2 ubekendte.

nogle der kan hjælpe med at svare på et diskussions spørgsmål?

-Diskussion af hvordan problemet kan opfattes dels som et geometrisk problem og dels som et rent algebraisk problem.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2008 af DanielPetersen (Slettet)

det følger direkte af definitionen.. spade


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. september 2008 af klotte (Slettet)

 # 1 Du behøver ikke skrive spade....din storhed vises nemmere ved at du prøvede at forklarer og svare på spørgsmålet. Men det kan du måske ikke ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. september 2008 af DanielPetersen (Slettet)

#2 Vi havde lineær algebra første semester. Hvad tror du selv?


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. september 2008 af klotte (Slettet)

# 3 jamen så er du jo så klog at du nemt kan bevise det ved at regne et simpelt stykker og HJÆLPE andre.


Svar #5
07. september 2008 af Pipse1990 (Slettet)

nogle der vil hjælpe seriøst ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. september 2008 af fluen på væggen (Slettet)

To ligninger med to ubekendte for det meste skrives som

a11x+a12y=b1

a21x+a22y=b2

hvor aij≠0 og bi for i=1,2 og j=1,2 er kendte konstanter. Bemærk mit foreløbige krav om at aij≠0. Disse udtryk kan omskrives til linjeforskrifterne:

y=ax+b

y=cx+d

ved at sætte a=-a11/a12, b=b1/a12 og c=-a21/a22, d=b2/a22. Så derfor svarer dette præcis til at finde skæringspunktet mellem to linjer. Det øverste er et rent algebraisk problem, der hedder: find talpar (x,y), der løser de to ligninger med to ubekendte, mens den nederste opskrivning fortæller om geometrien bag algebraen, nemlig at finde skæringspunktet mellem to linjer.

På den geometriske måde er det let at se, at ligningssystemet ikke kan løses, hvis linjerne er parallelle men ikke sammenfaldende, dvs. a=c, men b≠d. Betingelsen a=c giver at k·(a11,a12)=(a21,a22) for en passende konstant k. Betingelsen b≠d fortæller så, at der for det samme k gælder, at k·b1≠b2. Hvis linjerne er sammenfaldende bliver sidste betingelse til b=d og dermed k·b1=b2 for samme k. I begge disse tilfælde er diskriminanten d=a11·a22-a21·a12=a11·k·a12-k·a11·a12=0.

Hvis ligningssystemet har netop én løsning, vil denne geometrisk set være skæringspunktet mellem to ikke-parallelle linjer. Derved er a≠c og k·(a11,a12)≠(a21,a22) for ethvert k≠0, men vi kan finde k1≠k2

(k1·a11,k2·a12)=(a21,a22)

hvorved det ses, at d=a11·a22-a21·a12=a11·k2·a12-k1·a11·a12=(k2-k1)·a11·a12≠0. Så i dette tilfælde er d≠0. Men nu krævede jeg i starten, at aij≠0.

Hvis a11=a12=0 er det let at se, at øverste ligning har uendeligt mange løsninger hvis b1=0, hvorved den ikke stiller krav til x og y overhovedet og dermed bliver ligegyldig, eller også har den ingen løsninger, nemlig hvis b1≠0, hvorved nummer to ligning bliver totalt ligegyldig. I begge tilfælde er d=0. Derved ses at ligningssystemet kun er interessant, hvis højst én af aij'erne i hver række er 0.

Hvis a11=0 får man en vandret linje, hvis a12=0 får man en lodret linje og  noget tilsvarende kan man sige i det nederste ligning. Dermed giver nuller i første søjle, at man har to vandrette/parallelle linjer, der enten skærer overalt eller aldrig skærer, og så er d=0 (regn efter). Hvis der står nuller på en af diagonalerne og ikke-nul på den anden, så er den ene linje lodret og den anden vandret og de skærer netop ét sted, og d≠0. Er der kun ét aij, der er nul, så er den ene linje lodret eller vandret, mens den anden hverken er lodret eller vandret, hvorfor de skærer i ét punkt, og man kan se, at d≠0.


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. september 2008 af abstraction (Slettet)

Jeg ville benytte et knoecker-delta i min notation.


Skriv et svar til: Determinantformlen til løsning af 2 ligninger med 2 ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.