Kemi

syre-base

10. september 2008 af 53 (Slettet)

Hej jeg har en opgave hvor jeg skal bestemme pH i en reaktionsblanding hvori jeg har titreret 100mL 0,02M ethansyre med 10mL 0,2M NaOH...

pKs=4,76

alt dette sætter jeg ind i en pufferformel:

pH=pKs*+log(nb/ns)

mit spørgsmål ligger i om jeg skal trække basens stofmængde fra syrens for at finde ns da jeg jo forbruger noget af syren når jeg tilføjer base ... ??


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2008 af mathon

CH3COOH  +  OH-   --->  CH3COO + H2O, forløber helt til højre, da OH- er en stærk base

1 mol ethansyre ækvivalerer 1 mol OH- , dvs. i mængdeforholdet 1:1

n(OH-) i 10mL 0,2 M NaOH = (10 mL)*( 0,2 mmol/mL) = 2 mmol

n(CH3COOH) i 100mL 0,02 M ethansyre = (100 mL)*( 0,02 mmol/mL) = 2 mmol

syre- og basemængden ækvivaler lige nøjagtigt, dvs. at al ethansyre og al OH- har reageret under dannelse af produktet

2 mmol CH3COO- i et blandingsvolumen på 110 mL

c(CH3COO-)  = (2 mmol)/(110 mL) = 0,018182 mmol/mL = 0,018182 mol/L = 0,018182 M

acetat-ionen er en svag syre med
pKb = 9,25

pOH = ½(pKb - log(cb)) = ½(9,25 - log(0,018182))  = 5,5

ved 25°C gælder

pH = 14 - pOH  =  14 - 5,5 = 8,5


Svar #2
10. september 2008 af 53 (Slettet)

ehm, ja mere end jeg bad om, men mange tak :P


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. september 2008 af mathon

fejlskrivning i #1's linje 9

acetat-ionen er en svag syre  --->  acetat-ionen er en svag base


Svar #4
10. september 2008 af 53 (Slettet)

hehe , ja det gir jo sig selv ;) en ærlig fejl :P


Skriv et svar til: syre-base

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.